Akcija solidarnosti sa stanarima Depresije

Iseljeni radnici završili su kao beskućnici

11. avg 2015

Nevladine organizacije Novog Sada i neformalne građanske inicijative najavile su da će organizovati akciju „Solidarnost sa stanarima Depresije“.

Privatni izvršitelji počeli su pre nedelju dana da iseljavaju porodice iz baraka u tom naselju, a radnici koji su tu boravili završili su kao beskućnici.

Akcija „Solidarnost sa stanarima Depresije“ počinje organizovanom novinarskom posetom Depresije u sredu u 12 časova.

Novosadske nevladine organizacije i inicijative građana su najavile i da će se potom, na Trgu slobode, u petak, sa početkom u 14 časova, održati protestni skup.

„Skup se takođe organizuje u znak solidarnosti sa stanarima naselja Depresija u Novom Sadu, koji se ovih dana pod prinudom iseljavaju iz svojih stanova i bukvalno izbacuju na ulicu. Cilj skupa je da se apeluje na gradsku vlast da, u skladu sa svojim obećanjima, napokon pronađe rešenje za naše komšije čija je egzistencija temeljno ugrožena“, piše u najavi akcije.

Organizatori su najavili da će novosadskim vlastima predati i peticiju, a da od gradskih čelnika traže da u petak prime predstavnike stanara Depresije i saopšte im kada će napokon ostvariti svoja obećanja.

Naselje Depresija nalazi se između Limana IV i Telepa, a nastalo je sedamdesetih godina, kada su tu privremeno smešteni radnici nekadašnjih građevinskih giganata „Prvog maja“ i „Neimara“, koji su tih godina izgradili gotovo pola Novog Sada.

Tada su aplicirali za dobijanje stana preko firme, uplaćivali novac u stambeni fond, međutim, kako su firme propadale, privremeni smeštaj u trošnim radničkim barakama postao je njihovo stalno prebivalište.

Pre devet godina, nakon kraha ovih preduzeća, zemljište je kupio biznismen Aleksandar Savanović iz Zemuna koji je automatski najavio iseljenje ovih ljudi jer se bespravno nalaze na njegovoj imovini, nakon čega su pokrenuti i sudski sporovi.

Za to vreme, svaka gradska vlast – od SRS, preko DS, pa do SNS – obećavala je stanovnicima Depresije da će im obezbediti makar privremeni smeštaj i garantovala da neće biti izbačeni na ulicu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga