Akcija šibenskih antifašista: Spisak žrtava Darija Kordića na vratima crkve

Povod za akciju bilo je Kordićevo gostovanje u crkvi sv. Leopolda na tribini održanoj pre nedelju dana

25. sep 2016

Aktivisti organizacije Antifa Šibenik postavili su u noći između subote i nedelje na vrata jedne crkve spisak sa popisom žrtava Darija Kordića, kao odgovor na učešće tog osuđenog ratnog zločinca na tribini u šibenskoj crkvi.

Na vratima crkvice Župe pohođenja blažene device Marije u Njivicama osvanula su imena 116 stanovnika Ahmića, koje su aprila 1993. pobile hrvatske jedinice 4. bojne VP HVO-a i jedinice “Jokeri”.

Povod za akciju bilo je Kordićevo gostovanje u crkvi sv. Leopolda te župe na tribini održanoj pre nedelju dana.

„Antifašisti ne razlikuju etnička čišćenja i ratne zločine Darija Kordića u Ahmićima od njegovih kompanjona koje su iste stvari radili s bošnjačke i srpske strane u procesu potpune destrukcije svih tekovina narodnooslobodilačke borbe. A u ovom slučaju cilj je bio destrukcija BiH kao zemlje njezinih ravnopravnih naroda i narodnosti. Nema te tvorevine kao što je bila Hrvatska Republika Herceg Bosna ili tog svetog nacionalog cilja koji može opravdati ubojstva beba od tri mjeseca, što se desilo u Ahmićima“, pojasnili su motive svog čina u šibenskoj Antifa.

Dodaju da razumeju teološki nauk Crkve koja nudi oprost, pokajanje i preobraćenje pojedinca, ali da Crkva nikad nije nedvosmisleno osudila zločine „kako one Ahmićke, tako i one ustaške“.

„Veliki problem je u tome što se Crkva agresivno gura u svjetovni život te opravdava zločine i zločince i predstavlja ih kao uzore. A nažalost tome smo svjedoci dok čitamo ’Glas Koncila’ koji nam donosi feljtone koji minoriziraju logore u Jasenovcu i dječji logor u Jastrebarskom, te negiraju onaj u Jadovnom, a veličaju i viktimiziraju fašističke vojnike i generale koji su provodili slična etnička čišćenje kao što ih je radio i Dario Kordić“, kažu u Antifa Šibenik.

Pokolj u Ahmićima smatra se najvećim pojedinačnim zločinom tokom sukoba u BiH između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka.

Jedan od zapovednika ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora.

Pušten je na slobodu juna 2014. godine, nakon odsluženja dve trećine kazne.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga