Akcija pomoći deci oboleloj od raka

Malo znači mnogo

15. feb 2014

Akcija pomoći deci oboleloj od raka pod nazivom „Malo znači mnogo“, u organizaciji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizovana je danas u Novom Sadu.

Akcija je organizovana povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od karcinoma, s ciljem da se podigne svest o ovom problemu i olakša život bolesnoj deci i njihovim najbližima.

Prema zvaničnim statistikama, u prošloj godini u Srbiji je od kancera obolelo 339 dece, uzrasta do 19 godina. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije broj obolele dece u svetu je u poslednjih 30 godina u porastu za 25 odsto, ali je i procenat izlečenja veći za 47 odsto. Ohrabruje podatak da je u više od 70 posto slučajeva izlečenje moguće, kazali su predstavnici NURDOR-a.

„Slogan ‘Malo znači mnogo’ upravo pokazuje da svi mi možemo da učestvujemo i da pomognemo u poboljšanju uslova lečenja i kvalitetu života dece. Deca su najhrabriji ljudi na svetu“, kazala je predstavnica NURDOR-a Jolanda Kororu. Ona je precizirala da se u Novom Sadu trenutno leči oko 20 dece obolele od raka, a da se u Vojvodini svake godine dijagnostikuje oko 30 dece. „Najčešći oblik bolesti je leukemija, ali je na svu sreću i najveći procenat izlečenja kod ove bolesti“, kazala je Kororu.

Tokom akcije u Tržnom centru „Merkator“ prikupljani su i dobrovoljni novčani prilozi za kvalitetnije lečenje obolele dece.

Podršku akciji pružio je i predsednik Skupštine grada Siniša Sević, koji je rekao da
su na prvom mestu medicinska istraživanja koja doprinose većem procentu izlečivosti, ali je veoma važan i doprinos celog društva na stvaranju uslova za što bolju negu i uslove za život dece obolele od karcinoma.

Manifestaciju su svojim učešćem podržali Muzička škola „Josip Slavenski“, i glumci Gordana Đurđević-Dimić, Miodrag Petrović i Predrag Momčilović.

Pored Novog Sada, NURDOR je danas organizovao humanitarne akcije i u Beogradu i Nišu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga