Akcija nedeljnika Vreme: Zaustavite nasilje nad novinarima

"Ako nam se nešto desi, vi ćete biti odgovorni"

18. apr 2019

Redakcija nedeljnika „Vreme“ najavila je danas da će sutra održati protest “ Zaustavite nasilje nad novinarima“ ispred Tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Beogradu zbog izostanka reakcije države na brojnje pretnje novinarima.

„Posle višegodišnjeg trpljenja pretnji, uvreda, zastrašivanja i pritisaka koji najčešće dolaze sa društvenih mreža i prolaze bez ikakve reakcije policije i tužilaštva, dolazimo lično da podsetimo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da novinari postoje„, poručuju novinari ovog nedeljnika.

Oni ističu da se u danu kada su Reporteri bez granica objavili da je Srbija pala za 14 mesta po njihovom indeksu slobode medija, na Tviteru pojavio „film“ čija je namera da zastraši i ućutka novinara tog nedeljnika Slobodana Georgijeva.

Podsećaju i da se redakcija „Vremena“ pre manje od nedelju dana oglasila zbog napada na novinarku Tamaru Skrozzu, koji su dolazili iz samog vrha države, kao i na to da se u januaru pojavio volšebni portal „Istraga“ na kom je jedna od prvih meta govora mržnje bila porodica novinarke „Vremena“ Jovane Gligorijević.  Takođe, i da je u novembru prošle godine taj nedeljnik žigosala „Ilustrovana politika“  na naslovnoj strani sa naslovom „Psi su pušteni“.

A napominju i da predsednik Srbije ne propušta priliku da ih pomene kao ‘Miškovićeve’ ili ‘Đilasove novine’.

„Više nećemo pisati saopštenja. Više nećemo apelovati i upozoravati. Više nećemo moliti da se pronađu oni koji nam prete i kače mete na čelo. Dolazimo lično da kažemo nadležnima da su oni zaduženi da spreče ono što nam se događa. Dolazimo u svoje i ime svih drugih nezavisnih i slobodnih medija da kažemo: Ako nam se nešto desi, vi ćete biti odgovorni„, poručila je redakcija.

Novinari „Vremena“ pozvali su sve kolege i građane da im pridruže u ovoj akciji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga