Akcija mađarskih i vojvođanskih umetnika za mir u Alepu

"Ovaj umetnički rad će putovati svetom sve dok u Alepu ne bude mir"

01. dec 2016

Predstavnik subotičke pozorišne organizacije Sabvej (Szab-way) Zoltan Mezei izjavio je danas u Subotici da će humanitarna akcija mađarskih i vojvođanskih umetnika za žrtve u Alepu „Svedočenje“ biti predstavljena i u drugim državama sveta i trajaće sve dok ne bude mir u Alepu, nakon čega će ovaj umetnički rad biti predat tom gradu.

„Ovaj umetnički rad će putovati svetom sve dok u Alepu ne bude mir. Cilj je da se prisetimo onih koji su usled bombardovanja i tokom prisilnog izbeglištva izgubili živote“, rekao je Mezei u prostorijama Fondacije Danilo Kiš.

Mezei je kazao da je ideja za zajedničko stvaranje slike pod imenom „Alepo“, koja će imati nekoliko metara, nastala od Pikasove slike Gernika koja je umetnicima poslužila kao simbol stradanja civila u Alepu.

Kako je rekao, slika će biti podeljena na 18 delova, nakon čega će njeni delovi biti sašiveni i spojeni u jednu sliku koja će u utorak, 6. decembra u Franjevačkoj crkvi biti predstavljena javnosti u okviru koje će biti organizovana i humanitarna akcija prikupljanja pomoći za decu Alepa. Deo pomoći biće podeljen deci koja borave u izbegličkim kampovima u Mađarskoj.

Scenograf iz Budimpešte i jedan od inicijatora humanitarne akcije za žrtve u Alepu „Svedočenje“ Peter Horgoš rekao je da ono što se danas dešava u Alepu, užasna stradanja civila, odavno prevazilaze one slike koje smo viđali u medijima, a da „patnja ljudi, dece i žena u Alepu predstavlja simbol patnje celog čovečanstva“.

On je kazao da je politika Mađarske prema izbeglicama sramotna i da ova umetnička akcija predstavlja svojevrsno izvinjenje stradalima.

„Politika Mađarske prema izbeglicama je sramotna. U svemu ovom ima i jedno izvinjenje, da pokažemo da nas je sramota i stid onog što se dešava u Mađarskoj i u drugim državama“, rekao je Horgoš.

Prema njegovim rečima, ovaj umetnički rad će dalje putovati u Koložvar, Bukarešt, London, Berlin, Barselonu i mnoge druge grdove, a u planu je da bude prikazan i u Vatikanu u Rimu.

„Nadamo se da će u Vatikanu otvaranje obaviti sam Papa Franjo jer je on u više navrata putem medija apelovao u javnosti na human odnos prema izbeglicama“, podestio je Horgoš.

U znak protesta 30 mađarskih umetnika je 30. septembra na trgu ispred Mađarskog parlamenta predstavilo ovu umetničku-humanitarnu akciju za stradale u Alepu sa idejom da pošalju poruku javnosti, jedan znak koji je nazvan Crveni vrisak.

U projektu u Subotici učestvovalo je oko 50 pojedinaca među kojima su bili glumci drame na srpskom i mađarskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta, likovni umetnici, pesnici, muzičari, učenici Politehničke škole i drugi. Projektu se za sada priključila dva grada iz Srbije, Beograd i Subotica.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata poginulo više od 300.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

(tekst / foto Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga