- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Akcija Javni dug – javna stvar

Nevladina organizacija Mreža za političku odgovornost organizovala je danas u centru Novog Sada uličnu akciju „Javni dug – javna stvar“, tokom koje su građane upoznali sa problemima u oblasti javnih finansija, kao i sa idejom da se ustanovi „Semafor javnog duga“.

Marketing direktor Mreže za političku odgovornost Nikola Parun rekao je da će ta organizacija zahtevati od Ministarstva finansija da na svoju zgradu ili drugo javno mesto u centru Beograda postave „Semafor javnog duga“. „Reč je o brojaču koji će u svakom trenutku obaveštavati građane o tome koliko ih je država zadužila da bi platila iracionalne i prekomerne troškove“, rekao je Parun agenciji Beta.

Mreža za političku odgovornost predstavila je i svoju novu aplikaciju za android operativne sisteme, koja se zove „Kontrolor“ i koja služi za izračunavanje koliko država uzima na ime poreza i akciza pri svakom unesenom proizvodu. „Cilj je podizanje svesti građana o tome na šta daju svoj novac pri kupovini“, objasnio je Parun.

On je kazao da je Mreža za političku odgovornost danas praktično izvela „polugerilsku akciju“, s obzirom na činjenicu da nisu imali štand za akciju. „Nismo imali štand jer je potrebno 10 papira da biste dobili dozvolu za postavljanje štanda u Novom Sadu, počev od opštinskih, preko policijskih, do dozvola javnih i komunalnih preduzeća. To što treba da zavisimo od 10 dana neke besmislene procedure, samo otežava rad nevladinih organizacija“, kazao je Parun.

Akciju je podržao USAID preko Instituta za održive zajednice (ISC). Više o akciji može se videti na internetskoj stranici www.kontrolor.rs.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!