- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Akcija biciklista Kritična masa u petak u Novom Sadu

Novosadski biciklisti u petak će održati vožnju biciklima u okviru svetskog pokreta “Kritična masa” (Critical Mass), s ciljem promovisanja vožnje bicikla kao načina prevoza koji ne zagađuje okolinu i koji održava zdravlje i fizičku kondiciju kod ljudi.

Vožnja će početi u 17 sati, u Limanskom parku, pod geslom “Poslednji petak u pet”, a dužina rute je oko devet kilometara.

Ova, peta po redu, vožnja u Novom Sadu organizuje se putem društvene mreže Fejsbuk (Facebook), a učesnici zajednički predlažu rute, prave vizuelna rešenja i nalepnice, koje im služe kao uspomena.

Pre vožnje biće održana i akcija besplatnog krpljenja guma za bicikle na licu mesta, uz uputstvo za bicikliste-amatere kako to da urade sami.

Građani će imati priliku i da se druže, kao i da upoznaju pokretače prve “Biciklističke kuhinje” u Novom Sadu, koju su pokrenuli mladi ljudi iz Poljske, SAD, Velike Britanije, Srbije i drugih zemalja.

Predstavnici udruženja Novosadska biciklistička inicijativa razgovaraće sa građanima o problemima koji muče bicikliste u glavnom gradu Vojvodine, poput nedostatka biciklističkih staza.

Nakon vožnje koja se završava na keju uz Dunav i tradicionalnog biciklističkog pozdrava dizanjem bicikla u vis, biće promovisan sport polo na biciklu, koji je u Srbiji nepoznat, a predstavljen je pre više od 100 godina na Olimpijskim igrama.

Na prethodnim vožnjama u Novom Sadu okupljalo se više od 200 biciklista.

Kritična masa je mesečna manifestacija lokalnog karaktera koja promoviše vožnju biciklom kao zabavan i zdrav način prevoza i organizuje se u više od 300 gradova širom planete.

„Kritična masa“ nastala je spontano 1992. godine u San Francisku, kada je nekoliko vozača rešilo da organizuje mesečne vožnje biciklima po gradu.

Svetski rekord u broju biciklista drži Kritična masa Budimpešta, kada je 2008. prema nekim procenama bilo prisutno oko 80.000 biciklista.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!