Akademija umetnosti iz Novog Sada pristupila svetskom konzorcijumu umetničkih institucija u Kini

"U konzorcijum su ušle i umetničke institucije iz Italije, Izraela, Singapura, Nepala, Japana, Koreje, Filipina…"

19. dec 2018

Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu pristupila je Alijansi umetničkih filmskih škola u Kini, kao jedina institucija iz Srbije koja je na Centralnoj dramskoj akademiji u Pekingu ušla u konzorcijum sa umetničkim univerzitetima u okviru inicijative “Pojas i put”, saopšteno je večeras iz te institucije.

Pored Akademije umetnosti iz Novog Sada, u konzorcijum su ušle i umetničke institucije iz Italije, Izraela, Singapura, Nepala, Japana, Koreje, Filipina…, navodi se u saopštenju za javnost.

Dekan Akademije umetnosti Siniša Bokan rekao je da je ta alijansa osnovana pre svega sa ciljem da unapredi obrazovanje mladih filmskih umetnika u okviru inicijative “Pojas i put” i da uspostavi mehanizme za povezivanje insititucija koje pružaju znanje u oblasti filmske umetnosti u različitim zemljama.

Centralna dramska akademija u Pekingu biće trajni sekretarijat Alijanse koji će obezbediti aktivnosti akademske razmene studenata i profesora u oblasti filma, istraživanja, treninga, izložbi, piše u saopštenju.

Delegacija Akademije umetnosti se tokom zvanične posete sastala i sa predstavnicima Šangajskog univerziteta, Šangajske pozorišne akademije, Univerziteta za komunikaciju u Šenženu, Filmske akademije u Pekingu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su domaćini u Kini izrazili želju da intenzivno učestvuju u manifestacijama koje Akademija umetnosti u Novom Sadu tradicionalno organizuje, kao što su A-fest, Međunarodni filmski festival kratkog videa i filma “Shortz”, Studentsko bijenale plakata i fotografije.

Akademija umetnosti je od 2015. godine domaćin studentima iz Kine, koji dolaze na Letnju radionicu fotografije i podvodne fotografije, gde pohađaju kurseve u okviru kojih im je organizovan i praktični rad.

“Kod studenata iz Kine izražen je porast interesovanja za dolazak na Univerzitet u Novom Sadu, konkretno na usavršavanje na doktorskim umetničkim studijama na Akademiji umetnosti jer velika kulturološka razlika između ove dve zemlje predstavlja inspiraciju i motivaciju za umetničku produkciju kako naših studenata, tako zaposlenih i obrnuto”, piše u saopštenju.

U oktobru 2018. godine, Univerzitet u Novom Sadu dobio je visoko priznanje Obrazovne asocijacije za međunarodnu razmenu Kine pod nazivom „2018 Best Partner of CEAIE“, za dosadašnji doprinos radu i aktivnostima Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga