Ajnštajn ponovo može mirno da spava

"Ne znam kako je došlo do greške, ali nauka funkcioniše tako što se izvrši eksperiment, analiziraju se podaci i pronađe se nešto zanimljivo, a zatim se rezultati provere dva puta"

28. mar 2012

Generalni direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Rolf Hojer izjavio je danas u Beogradu da „Ajnštajn ponovo može mirno da spava“ jer je potvrđena njegova teorija po kojoj čestice ne mogu biti brže od svetlosti.

CERN je u septembru prošle godine objavio da su rezultati istraživanja „Opera“ pokazali da su subatomske čestice neutrini brži od svetlosti, ali je ta međunarodna naučna institucija nedavno saopštila da je reč o grešci izazvanoj lošom vezom sistema za globalno pozicioniranje GPS i računara.

„Pošto je rezultat do kojeg su došli (u septembru) bio veoma interesantan, a i mediji i javnost su bili veoma zainteresovani za to, bilo je mnogo sugestija. Posle godinu dana razmatranja i provera naučnici su zaključili da postoje dva problema – čestice su bile brže i čestice su bile sporije. A u Italiji rade sličan eksperiment i to je način na koji nauka funkcioniše“, rekao je Hojer.

On je naveo da se o tome mora diskutovati na naučnom nivou i u javnosti, jezikom prihvatljivim za većinu građana, i istakao da je to dobro jer pokazuje interesovanje za nauku na kojoj je današnje društvo zasnovano.

„Ne znam kako je došlo do greške, ali nauka funkcioniše tako što se izvrši eksperiment, analizuju se podaci i pronađe se nešto zanimljivo, a zatim se rezultati provere dva puta“, rekao je Hojer.

Hojer je dodao da kada se ljudi koji su radili eksperiment uvere da su rezultati tačni, nezavisno da li oni nešto potvrđuju ili opovrgavaju, oni obaveste kolege o otkriću i kažu kolegama da i one to provere.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga