Aida Ćorović: Vokabular na protestima ne prija manjinama, zato Bošnjaci imaju zadršku

"Vidimo da su tu jake desničarske stranke"

06. mar 2019

Odluka Sulejmana Ugljanina da organizuje protest u Novom Pazaru, za koji tvrdi da je deo protesta „1 od 5 miliona“ je čudna, jer je on u tom gradu na vlasti u koaliciji sa Rasimom Ljajićem i SNS, rekla je aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović. Ona smatra da je njegov cilj da stvori probleme na lokalu i podstakne vladu da joj bude partner.

Ugljanin je za 9. mart najavio prvi protest u Novom Pazaru, a sama najava izazavala je kontroverze, jer je on rekao da je to deo protestnog talasa u Srbiji i deo „1 od 5 milona“, ali to nije tačno, podseća Ćorović i dodaje da će, prema njenim saznanjima, to manje-više biti stranački skup.

„Sama ideja je čudna jer su oni na vlasti u Novom Pazaru u koaliciji sa Ljajićem i naprednjacima. Očigledno je da ovaj protest nema veze sa ‘1 od 5 miliona’ ako nema koordinaciju sa ljudima koji organizuju sve ovo, ne bih imala ništa protiv toga da je to autentičan izraz otpora građana, ali uvek imam otklon kad su partije, pogotovo one na vlasti, u pitanju“, kaže ona.

Objašnjavajući zašto u se Sandžaku nisu dešavali protesti prethodnih meseci, ona je rekla da Ljajić i Moamer Zukorlić duboko u vlasti i svakako neće pokretati proteste, dok je Ugljanin bio lojalan dok je bio u koaliciji sa SNS-om u početku, a kad je izašao, počeo je da bude veliki kritičar i da mnogo zamera vlastima u Beogradu.

„Ugljanin sve to radi ne bi li stvorio male probleme na lokalu pa da vlast onda kaže – hajde da ga vratimo, damo mu neko mesto, da ta stranka bude partner vladi“, ocenila je.

Sve što se dešava u Sandžaku je jedna vrsta „dežavija“, rekla je. „Decenijama smo imali predstavu, igrokaz za građane, partijski akteri su se borili za svoje mesto, a nije bilo ozbiljnog okretanja ka građanima, pre svega Bošnjacima u Sandžaku“.

Ona ipak ističe da među ljudima u Sandžaku i te kako vlada nezadovljstvo.

„Sandžak je jedini region koji je doživeo tragedije, ratne zločine, sve do danas su to nerešeni zločini, elite se nikada nisu distancirale od takve politike i tih zločina. Zašto ljudi imaju strah i nemaju poverenja ni u organizatore protesta – jer vrednosno čujemo anahrone tonove, i iz Beograda i drugih gradova vidimo da su tu jake desničarske stranke, organizacije, vokabular koji ne prija nekome ko pripada manjinskom narodu, zato Bošnjaci imaju zadršku kad su ovi protesti u pitanju“, ocenila je Ćorović.

Govoreći o protestima po Srbiji, ona je rekla da se sada već kristališe kao problem to što imamo disonante tonove, i ističe da protesti moraju da dobiju vrednosnu sliku.

„Važno je da se vrednosno opredelimo, imamo dva potpuno različita koncepta koji počinju da se sudaraju – desničarski i, s druge strane, civilizacijski, antifašistički, građanski diskurs“, kazala je.

Ćorović ističe da moramo da vidimo gde je Srbija i u kom pravcu ide.

„Važno je jako da su protesti počeli, poslednjih sedam godina Srbija je u slobodnom padu, mi i dalje tonemo kroz mulj… ali to je lekovito, ljudska bića uče kroz jako teške situacije i ovo je proces emancipacije građana, koliko god bio težak i bolan“, zaključila je ona.

Ćorović je ocenila i da vlast ne želi da čuje zahteve protesta i da se „pravi mrtva“, ali je bez obzira na to vrlo vidljiva nervoza.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga