Aida Ćorović: SNS se upinjao da instalira svoje ljude u savete

"Nacionalni saveti su se zapravo pretvorili u polugu vlasti koja nimalo ne pomaže pripadnicima manjina"

05. nov 2018

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović izjavila je u Novom danu da je trenutna vlast, sa Srpskom naprednom strankom na čelu, „intervenisala“ tokom izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina jer, kako ocenjuje, nacionalni saveti predstavljaju mehanizam kontrole.

„Zapravo su se iz petnih žila upinjali da instaliraju svoje ljude“, smatra Ćorović.

Ona ističe da građani ne znaju šta su mandati Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), ali da i generalno nacionalni saveti nisu zainteresovani da uključe građane.

„Nacionalni saveti su se zapravo pretvorili u polugu vlasti koja nimalo ne pomaže pripadnicima manjina već je jedan konac na kojem se drže manjinski predstavnici“, smatra Ćorović.

Ćorović kao ključnu stvar ističe to što se tokom izbora za BNV „ništa loše nije desilo“.

„Moram da priznam da sam bila vrlo uplašena i za mene je najvažnija poruka da su građani sačuvali prisebnost. Sada ulazimo u mirniju fazu, biće manjih tenzija unutar BNV, ali to neće ozbiljnije remetiti rad“, smatra ona.

Ćorović ocenjuje da je Muamer Zukorlić potreban Beogradu, bez obzira na rezultat koji je postigao.

„Mislim da je vlasti potrebno stalno držanje tenzija, da se stalno skreće pažnja sa ključnog problema da tonemo u siromaštvo. Ovim vlastima u Beogradu, prvom čoveku ove države, treba neko ko će stalno da pali vatru, da drži tenziju i da pravi probleme. Muamer Zukorlić je u tom smislu fenomenalan partner“, kaže Ćorović.

Novinarka dnevnog lista Danas Safeta Biševac ocenjuje da su rezultati izbora očekivani i, prema njenom mišljenju, svi učesnici izbora mogu da budu zadovoljni.

„SDA je, preko liste ‘Samoopredeljenje’, pokazala da je i dalje najjača bošnjačka politička partija, a Sulejman Ugljanin lider kome Bošnjaci i dalje najviše veruju“, smatra ona.

Biševac podseća da je kampanja bila „verbalno eksplozivna“, a kao jedan od razloga navodi mentalitet ljudi u Sandžaku.

„S druge strane, iako je reč o izborima za nacionalne savete, nije se govorilo o njihovim nadležnostima jer to ljude ne zanima pa su svi učesnici izbora pokretali političke teme. Ta pitanja su dizala tenzije“, kaže Biševac.

Ona naglašava da će Ugljanin morati da odluči da li će biti predsednik BNV ili svoje stranke, SDA.

„Biće zanimljivo i ko će ući u BNV, jer ni Zukorlić kao lider Stranke pravde i pomirenja neće moći da bude većnik“, ukazala je Biševac.

(N1) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga