Aida Ćorović: Smeta mi nacionalistički predznak, ali treba podržati proteste opozicije

"Šta je alternativa, šta je rešenje?"

22. dec 2018

Aktivistkinja nevladine organizacije Urban In i nekadašnja članica Pokreta slobodnih građana Aida Ćorović izjavila je da joj smeta nacionalistički predznak koji ima veliki deo opozicionog bloka, pre svega koncentrisanog unutar Saveza za Srbiju (SzS), ali da uprkos ideološkom neslaganju podržava proteste opozicije.

Ona je u intervjuu za list Danas ocenila da bi građani trebalo da iskoriste trenutno aktuelne proteste „Jedan od pet miliona“, da daju svoje viđenje problema, da ih usmeri ka opoziciji i da „od njih zahteva jedan drugačiji pogled na situaciju“.

„Šta je alternativa, šta je rešenje? Da čekamo da nas (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić pobije? … Da nas posete vanzemaljci i reše problem umesto nas? Žao mi je, ali je činjenica da živimo u kanalizaciji… i svako kontempliranje da su i ostali loši i da opet biramo manje zlo je, nekako, defetističko“, ocenila je Ćorović.

Ona je pozvala i jednog od lidera SzS Dragana Đilasa, koji je izjavio da „oni koji nisu podržali prethodna dva protesta nisu opozicija u Srbiji“, da pokuša da stavi u stranu „svaku vrstu isključivosti i ucene“.

„Ako žele bilo kakav ozbiljan pomak, opozicioni političari će morati da počnu da slušaju šta im mi građani poručujemo, moraće da počnu da razgovaraju sa nama i da čuju šta im mi poručujemo… jer se radi, bukvalno, o fizičkom opstanku Srbije. U takvim okolnostima nema mesta za ultimatume“, rekla je Ćorović i dodala da je „uslovljavanje Vučićev zaštitni znak, koje ne sme da postane deo političkog programa opozicije“.

Ćorović je takođe navela da bi građani morali da počnu sa primenom građanske neposlušnosti, blokiranjem institucija i „iskazivanjem odsustva straha“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga