AI pozvao Poljsku da ne uznemirava sudije i tužioce

Organizacija je dodala da su predstavnici sudskih organa Poljske dobili lične preteće poruke onlajn sa naloga povezanih sa poljskim zvaničnicima

04. jula 2019

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amensty International AI) pozvala je danas poljsku vladu da odmah obustavi disciplinske postupke i „ozbiljno uznemiravanje“ sudija i tužilaca koji se protive merama vlade koje podrivaju nezavisnost sudstva.

AI je u danas objavljenom izveštaju navela slučaj deset sudija i tužilaca koji su prebačeni na „niža radna mesta“. Organizacija je dodala da su ti predstavnici sudskih organa Poljske dobili lične preteće poruke onlajn sa naloga povezanih sa poljskim zvaničnicima.

U izveštaju se navodi da je vlada diskreditovala starije sudije navodeći da predstavljaju „specijalnu kastu“ iz komunističkih dana i dodaje da su ih vlasti uporedili i sa nacističkim kolaboracionistima tokom Drugog svetskog rata.

AI je pozvala poljsku desničarsku vladu da prekine takvu „vrstu prakse“ i sprovede promene u pravosudju jer su neke mere naišle i na osudu evropskih institucija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga