AI poziva novu hrvatsku vladu da istraži ratne zločine

U izveštaju AI posebno je spomenut potpredsednik donedavno vladajućeg HDZ-a Vladimira Šeksa, o čijoj se komandnoj odgovornosti za zločine u Slavoniji govorilo za vreme suđenja Glavašu

25. dec 2011

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI) pozvala je novu vladu Hrvatske, na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, da istraži visoke državne i vojne funkcionere zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Time bi ispravili greške koje su činile prethodne Vlade koje su zbog svoje pasivnosti, žrtvama zločina i njihovim porodicama uskratili pravo na istinu, pravdu i odštetu, izjavio je direktor AI za Evropu i centralnu Aziju Nikola Dakvort, a preneli su hrvatski elektronski mediji.

U izveštaju AI posebno je spomenut potpredsednik donedavno vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimir Šeks o čijoj se komandnoj odgovornosti za zločine u Slavoniji govorilo za vreme suđenje Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Kao i u ranijim izveštajima te međunarodne organizacije navedeno je i ime bivšeg vojnog funkiconera, penzionisanog admirala Davora Domazeta, u vezi sa kojim su se pojavile informacije o mogućoj odgovornosti za zločine počinjene u akciji Medački džep.

„Ukoliko u kratkom roku Hrvatska ne reši sve te probleme, ostaće pitanje je li ispunila obaveze vezane za zaštitu ljudskih prava ili uslove za članstvo u EU“, navedeno je u izveštaju.

AI je početkom ove godine pozvao hrvatske vlasti, na čelu s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor, da istraži tvrdnje da visoki funkcioneri u toj zemlji, među kojima i Vladimir Šeks, nisu sprečili ratne zločine koje su počinile hrvatske snage u periodu od 1991. do 1995.

Vladimir Šeks tada je oštro demantovao ocene AI, a izveštaj te organizacije oštro je kritikovalo i hrvatsko ministarstvo pravosuđa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga