AI kritikuje azilantski sistem Mađarske

Tražioci azila imaju loš tretman u Mađarskoj i azilantski sistem ima cilj da odvrati izbeglice da traže zaštitu u toj zemlji, navodi se u izveštaju AI

27. sep 2016

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Al) izrazila je žaljenje zbog „užasne“ sudbine tražilaca azila u Mađarskoj.

Tražioci azila imaju loš tretman u Mađarskoj i azilantski sistem ima cilj da odvrati izbeglice da traže zaštitu u toj zemlji, navodi se u izveštaju AI.

AI je kritikovao i napore koje Mađarska ulaže u „vraćanje“ tražilaca azila nazad u Srbiju.

Nekoliko izbeglica sa kojima su razgovarali predstavnici AI reklo je da su ih tukli i na njih puštali pse dok su se vraćali preko granice ka Srbiji.

AI navodi da Budimpešta „odbacuje realan pristup azilu“ migrantima i da izbeglice u Mađarskoj imaju „degradirajući tretman“.

U Mađarskoj će 2. oktobra biti organizovan referendum o obaveznim kvotama EU za raspoređivanje izbeglica, čemu se protivi Orbanova vlada, zbog čega je optuživana za ksenofobiju i netolerantnost.

Prema mađarskim propisima od 5. jula policiji je dozvoljeno da vraća nazad migrante i izbeglice uhvaćene na osam kilometara od izgrađene ograde na granici.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga