AI: Da se obezbedi zaštita Mađara u Vojvodini

AI je dodao da su napadi u Vojvodini izvršeni i protiv Srba od strane Mađara

26. mar 2013

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel (AI) zatražila je danas od vlasti u Srbiji da obezbede zaštitu građana mađarske nacionalnosti, i pozdravila „privrženost“ ministra unutrašnjih poslova Srbije (Ivice Dačića) i vlasti u Vojvodini da se mađarskoj manjini garantuje ostvarivanje prava.

AI je u saopštenju za javnost naveo da istraživanja o diskriminaciji u Srbiji pokazuju da vlasti često ne garantuju prava manjina na odgovarajući način, a da je obezbeđivanje manjinskih prava jedan od uslova za prijem Srbije u Evropsku uniju, prenela je mađarska agencija MTI.

AI je dodao da su napadi u Vojvodini izvršeni i protiv Srba od strane Mađara, kao u oktobru 2012. u Temerinu, kada su napadnuta dvojica Srba, a za napadače se sumnja da pripadaju organizaciji Omladinski pokret 64 županije.

Amnesti je pozvao vlasti i funkcionere obe nacionalne zajednice, kao i političke organizacije u Mađarskoj, uključujući i vladajući Fides i njegovu omladinsku organizaciju Fidelitas, da se uzdrže od izjava koje doprinose još većim tenzijama.

Ova međunarodna organizacija pozvala je Mađare koji trpe diskriminaciju u Srbiji da se obrate odgovarajućim organima, među njima Pokrajinskom ombudsmanu i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti u Beogradu.

AI je podsetio da Ustav Srbije zabranjuje diskriminaciju manjina, kao i krivični zakonik i Zakon o zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina.

(Autonomija/MTI) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga