Agrosmart: Za PIK Bečej nadmetaće se samo Kostić i Matijević

Procenjena vrednost kapitala kombinata je 85,5 miliona evra, a početna cena na licitaciji biće 42,7 miliona evra.

12. dec 2015

Za kupovinu PIK-a Bečej do sada su se prijavila samo dva kupca: MK Grupa Miodraga Kostića i Industrija mesa “Matijević” Petra Matijevića, a prodaja ovog poljoprivrednog kombinata metodom javne licitacije održaće se 17. decembra.

Rok za predaju ponuda ističe u utorak, 15. decembra, a Kostić i Matijević dostavili su bankarske garancije za učešće na licitaciji u iznosu od 17,1 miliona evra, javio je danas portal Agrosmart.

Procenjena vrednost kapitala kombinata je 85,5 miliona evra, a početna cena na licitaciji biće 42,7 miliona evra.

Dvorac „Fantast“ se ne prodaje, jer je nekadašnja imovina zemljoposednika Bogdana Dunđerskog koja je zaveštana Matici srpskoj.

Oglas o prodaji PIK-a Bečej objavljen je sredinom novembra i u njemu se navodi da Radna jedinica „Ratarstvo“ raspolaže poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu i pod sistemima za navodnjavanje površine 2.908 hektara, te centrom za doradu semena, mešaonicom stočne hrane, silosima skladišnog kapaciteta 44.500 tona, krupnom i sitnom mehanizacijom.

U Radnoj jedinici „Svinjarstvo“ ima šest objekata na farmi kapaciteta 4.600 krmača i 4.390 nazimica, što omogućuje proizvodnju do 100.000 tovljenika godišnje.

Radna jedinica „Govedarstvo“ raspolaže sa dve farme kapaciteta 1.950 krava i proizvodnjom mleka do 12 miliona litara godišnje. Na prodaju je i “Flora”, fabrika za preradu povrća, ribnjak od 666 hektara, kao i restoran “Ribnjak” i poslovni prostor u „Master centru“ Novosadskog sajma.

Nakon četiri godine stečaja i 230 dana u blokadi, bečejski kombinat u maju ove godine je bankrotirao.

Pored 2.908 hektara poljoprivrednog zemljišta u svom vlasništvu, PIK godinama zakupljuje još oko 8.000 poljoprivredne zemlje u državnoj svojini.

Kupac nema obavezu da zadrži radnike, kojih je oko 1.400.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga