Agrosmart: Uhapšen poljoprivrednik u Silbašu dok se vraćao s njive

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede postoje uputstva o tome kako da dozvolu za kretanje dobiju stočari, voćari i povrtari, ali nema uputstva za ratare koji su usred prolećne setve

05. apr 2020

Mladi poljoprivrednik iz mesta Silbaš u blizini Bačkog Petrovca uhapšen i kažnjen sa 50.000 dinara zbog kršenja policijskog sata, iako je on obavljao poljoprivredne radove i iako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije rekao da niko od poljoprivrednika koji su u traktoru i koji su na njivi ili na putu od njive do kuće u vreme kada je kretanje zabranjeno – neće biti kažnjen, piše danas portal Agrosmart.

On je uhapšen juče, a istog dana mu je Prekršajni sud u Bačkoj Palanci odredio kaznu od 50.000 dinara. U presudi se navodi da je protivno Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije 4. aprila 2020. izašao izvan svog domaćinstva u vreme zabrane kretanja koje traje od 17 do 5 časova narednog dana, a da ga je policija u 15,55 zatekla dok se kretao traktorom u drugoj ulici.

Policijski sat je juče počeo u 13 a ne u 17 sati, ali se to u presudi ne navodi.

“Moj sin je vozeći traktor na povratku iz atara uhapšen kao kriminalac jer je otkačio kultivator kod jedne naše kuće gde nam stoji veći deo mehanizacije dok je dolazio traktorom u porodičnu kuću. Zabranjena mu je upotreba telefona, pretresen je i prećeno mu je da će mu lisice biti stavljene. Kažnjen je zbog toga što je poljoprivrednik i što mora da radi a radio je od 6 sati ujutru, kultivirao je površine na koje su juče raširili veštačko đubrivo”, kazala je za Agrosmart majka privedenog poljoprivrednika.

“I sam ministar je gostujući u televizijskim emisijama rekao da ni jedan poljoprivrednik neće biti kažnjen za vreme vanrednog stanja. A evo, mog sina su odveli u policiju i u sud, dok se vraćao s njive. Ostavili su traktor tamo gde su ga našli, neobezbeđen. Sin ima 20 godina i sve je teško podneo, dolazila je hitna pomoć jer je bio jako uznemiren nakon toga”, navela je majka poljoprivrednika.

Agrosmart navodi da su poljoprivrednici ovih dana u velikoj nedoumici u vezi s kretanjem u vreme zabrane jer im se zvanično nisu obratili ni Ministarstvo poljoprivrede ni MUP sa obaveštenjem.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede postoje uputstva o tome kako da dozvolu za kretanje dobiju stočari, voćari i povrtari, ali nema uputstva za ratare koji su usred prolećne setve, piše Agrosmart.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga