Agrosmart: Opština Alibunar brani seljacima da drže svinje i preti sudom

"Plan opštine da stočari na licitacijama uzmu manje hektara, kako bi ih više ostalo za uzurpaciju"

09. apr 2018

Prekršajni sud Pančevo, odeljenje u Alibunaru, počeo je da podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv građana alibunarske opštine koji gaje više od deset svinja, objavio je danas portal Agrosmart.

Po odluci alibunarske skupštine iz februara 2016. godine, u širem centru Alibunara, Banatskog Karlovca i Vladimirovca nije dozvoljeno držanje domaćih životinja, a u ostalim delovima opštine je ograničeno.

Prema informacijama Agrosmarta, prvi poziv za okrivljenog stigao je na adresu stanovnika Banatskog Karlovca, a zbog, kako se navodi „kršenja odluke o držanju domaćih životinja“.

Taj poljoprivrednik je na sud pozvan zbog toga što u svom ekonomskom dvorištu ima više od deset svinja i nije postupio po rešenju „građevinsko-komunalnog inspektora“ koji mu je naložio da smanji broj grla.

Portal navodi da i drugi stočari iz opštine Alibunar sa više od deset svinja, ovaca ili koza, pet krava ili 60 komada živine, mogu da očekuju inspektore i prekršajne prijave.

Zbog ovakve opštinske odluke negodovali su mnogi stočari, jer smatraju da je time ugroženo poslovanje i egzistencija njihovih domaćinstava, ali je taj dokument ostao na snazi.

Iz opštine su u objašnjenju naveli da mera „nije usmerena protiv poljoprivrednika, već da lokalna samouprava vodi računa o EU standardima i zaštiti životne sredine“.

„Upućeni u prilike u ovoj opštini ukazuju na plan lokalne samouprave da donese takvu odluku kako bi stočari na licitacijama državnog poljoprivrednog zemljišta uzeli manje hektara, kako bi ih više ostalo za uzurpaciju“, navodi Agrosmart.

U opštini Alibunar već godinama se dešavaju malverzacije vezane za izdavanje državnih njiva u zakup, a krajem prošle godine predsednik Predrag Belić je privođen zbog sumnje da je omogućio mahinacije sa državnim poljoprivrednim zemljištem i prihodovao više od 240 miliona dinara.

Zbog ove odluke mnogi poljoprivrednici u Alibunaru neće moći ni da dobiju podsticaje, jer moraju imati više grla nego što je to dozvoljeno u opštini.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga