Agrosmart: Od 2017. svinje se neće vakcinisati protiv kuge

Preduslov za izvoz svinja u zemlje EU

04. sep 2016

Do kraja ove godine veterinarske stanice vakcinisaće sve svinje u Srbiji, kako bi bile otporne na moguće izbijanje žarišta dogodine, što je jedan od preduslova za izvoz svinja u zemlje Evropske unije, piše danas portal Agrosmart.

“Od 2017. godine u Srbiji će, ako sve bude po planu, prestati vakcinacija svinja protiv bolesti kuge, što će omogućiti izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije”, rečeno je Agrosmartu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

U Upravi za veterinu podsećaju da žarišta bolesti nema već nekoliko godina, a poslednji slučaj zabeležen je u novembru 2010. godine.

EU je pružila tehničku i stručnu podršku kroz dva projekta, uz isporuku opreme za kontrolu i nadzor bolesti veterinarskim stanicama, institutima i inspekciji, čime su znatno ojačani nacionalni kapaciteti Srbije.

Krajem 2015. godine, EU je obezbedila i šest miliona doza vakcina protiv kuge svinja, za potrebe završne vakcinacije u 2016. godini.

Iako vakcinacija protiv ove bolesti osigurava zaštitu svinja i sprečava izbijanje bolesti, prema EU standardima ona nije dozvoljena, zbog čega zemlje članice ne dozvoljavaju uvoz svinja i svežeg mesa iz zemalja koje primenjuju vakcinaciju.

“Prestanak vakcinacije, ukoliko ne dođe do izbijanja žarišta, omogućiće izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije. Sa druge strane, potrebno je da se radi na daljem unapređenju higijenskih i biosigurnsonih mera na farmama svinja, posebno na malim gazdinstima i porodičnim farmama, kao i kontrola sprovođenja veterinarsko-sanitarnih mera i prometa svinja”, naveli su iz Uprave za veterinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga