Agrosmart: Firma iz UAE prodala svinje i zasadila borovnicu u Zobnatici

Zobnatica je decenijama unazad gajila svinje, a za sada nema ništa ni od čuvenih konjskih trka

02. nov 2016

Vlasnici poljoprivrednog preduzeća Zobnatica, kompanija Jugo elit agro (Yugo Elite Agro) koja je u vlasništvu preduzeća iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prodali su sve svinje i zatvorili farmu koja je u okviru zobnatičkog agro-turističkog kompleksa postojala decenijama unazad i koja je godišnje isporučivala 11.000 tovljenika, javio je danas portal Agrosmart.

Istovremeno, na njivama koje obrađuje Zobnatica, na oko stotinu hektara, podignuta je plantaža borovnica, naveo je Agrosmart.

Dodaje se da su ulaganja u novu proizvodnju bila značajna, s obzirom na to da borovnici ne prija zemljište u Bačkoj, pa je treset uvezen iz Letonije, folije i sistemi za navodnjavanje stigli su iz Turske, a investirano je i u mehanizaciju.

Od jeseni 2014. godine, kada je Jugo elit agro, u vlasništvu privrednog društva Elit agro LCC, osnovanog u skladu sa zakonima UAE, kupio Zobnaticu, sve do tri meseca unazad, radila je farma svinja sa 600 krmača i 4.000 tovljenika, a potom su životinje iseljene, to jest date na prodaju koja je bila otvorena samo dva dana, piše Agrosmart.

Taj portal navodi i da nove gazde smanjuju i broj ovaca i konja, tako da je sada na farmi ostalo 200 ovaca i oko 115 konja.

Zobnatica je nekada bila čuvena i po konjskim trkama, a izvršni direktor tog poljoprivrednog preduzeća Suvaidi Al Saed je u martu ove godine izjavio da je za ovu godinu planiramo da se nastavi sa tradicijom konjskih trka kako bi se privukli turisti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga