Agrosmart: Agrar ostvario najveći izvoz, ali još uvek daleko od mogućnosti

Ipak, to je daleko od mogućnosti domaće poljoprivrede jer bi mogla da izvozi agrarnih proizvoda i za deset milijardi dolara

04. feb 2017

Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije u 2016. godini ostvarili su izvoz vredan oko 3,2 milijarde američkih dolara, što je 11,9 odsto više u odnosu na rezultate iz 2015. i najbolji izvozni rezultat, ali je to i dalje daleko od mogućnosti domaće poljoprivrede, navodi se u analizi spoljne trgovine agrarnog analitičara Vojislava Stankovića.

“Reč je o najvećem izvozu poljoprivrede i prehrambene industrije u ekonomskoj istoriji Srbije, imajući u vidu to da je, dok je bila u Jugoslaviji, izvozila poljoprivredne robe za milijardu dolara, a i devedesetih je taj obim bio znatno manji nego lane. Ipak, to je daleko od mogućnosti srpske poljoprivrede jer bi naša zemlja mogla da izvozi agrarnih proizvoda i za deset milijardi dolara”, naveo je Stanković, a prenosi portal Agrosmart.

Dodaje se da je agrarni sektor u u ukupnom robnom izvozu učestvovao sa 21,6 odsto, navodi se u analizi.

Najznačajniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu tokom 2016. godine bili su kukuruz sa učešćem od 346 miliona dolara, cigarete 277 miliona, malina 248 miliona, pšenica 134 miliona, te jabuke 127 miliona dolara, piše u analizi.

(Autonomija, foto: Dragan Gojić)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga