Agošton inicira dijalog sa srpskim strankama

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton predložio je lideru Saveza vojvođanskih Mađara…

02. sep 2008

agoston.jpgPredsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton predložio je lideru Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanu Pastoru da se u ime tri vojvođanske mađarske stranke inicira dijalog sa srpskim parlamentarnim strankama o koncepciji autonomije koji su uoči majskih izbora zajednički prihvatile stranke Mađarske koalicije.
„Došlo je vreme da tri vojvođanske mađarske stranke ispune jedno od najznačajnijih izbornih obećanja i da iniciraju dijalog sa srpskom političkom elitom o otvorenim i nerešenim pitanjima vojvođanskih Mađara“ – piše Agošton u pismu Pastoru, predlažući da tri stranke sednu da se dogovore, procene na kakav je politički prijem dosad naišao njihov zahtev za autonomijom i da zajednički odluče u kojoj formi da se sa konceptom autonomije obrate srpskoj političkoj eliti.
Prema Agoštonovoj oceni „više je signala da se ta inicijativa više ne bi smela odlagati“. On ističe, pored ostalog, i da „ne može da zna šta sadrži tajni sporazum Pastor- Tadić“, ali navodi kako je izvesno da predsednik vojvođanskih demokrata Elezović prema pisanju beogradskog dnevnika „Večernje novosti“ smatra da bi bilo problematično osnivanje upravnog okruga sa većinskim mađarskim življem, kao i da je izjava predsednika Pokrajinskog odbora DS-a „jasna“ i da se Tadićeva Demokratska stranka svakako protivi teritorijalnoj autonomiji na etničkom principu.
Ukazujući da su zajedno sa predsednikom Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandorom Palom uvereni da zajednički koncept mađarskih stranaka o autonomiji ne treba ponuditi samo „Tadićevim demokratama“, nego i drugim ključnim strankama u srpskom parlamentu, Agošton u pismu Pastora podseća da će se uskoro navršiti četiri meseca kako su političke partije Mađara, a naročito SVM na osnovu izbornih rezultata i koalicionog sporazuma zauzeli svoje funkcije. Građani će nas pre ili kasnije pitati o autonomiji, a mi im moramo odgovoriti – poručio je predsednik DSVM.

(www.vajdasagma.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga