Agencija: Siniša Mali prijavio 29 nekretnina, sumnje u pranje novca

Imovina i prihodi Malog se neprestano uvećavaju

08. mar 2017

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prijavio je u januaru prošle godine Agenciji za borbu protiv korupcije 29 nekretnina, od kojih se dve – garaža i petosoban stan – vode na njegovo ime, navodi se u dokumentaciji koju je Agencija dostavila portalu „Pištaljka“ i objavila na svom sajtu.

Agencija je portalu dostavila podatke na osnovu rešenja poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioneri su dužni da prijave nekretnine u svom vlasništvu, ali i one koje su vlasništvo njihovih supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece.

Agencija je navela da je analizom izveštaja o imovini Siniše Malog, uočeno je da se imovina i prihodi, i to iznosi oročene devizne štednje funkcionera i sa njim povezanih lica, sa svakim sledećim izveštajem uvećavaju iako je Mali naveo da ostvaruje prihode samo iz radnog odnosa kao gradonačelnik i predsednik ili član upravnog, odnosno nadzornog odbora u Kliničkom centru Srbije, Komercijalnoj banci, dok u „Er Srbiji“ nije primao naknadu kao predsednik Nadzornog odbora.

Do tačnih iznosa devizne i dinarske štednje Malog došlo se tek u postupcima vanredne provere podataka iz izveštaja, navodi se u dokumentima Agencije.

U izveštaju koji je Agencija avgusta prošle godine dostavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu navodi se i da je banka (čiji je naziv u dokumentu dostavljenom Pištaljci precrtan) posumnjala u pranje novca zbog jedne transakcije sa Britanskih Devičanskih Ostrva na račun Siniše Malog.

U izveštaju Agencije piše da „u obrazloženju sumnje na pranje, banka navodi da je fizičko lice Siniša Mali izvršio prenos udela i osnivačkih prava u jednom pravnom licu (preduzeću) čiji je bio vlasnik sa 100 odsto udela, … a da je sticalac bio Siniša Mali“, kao i da je „banka navela da takve transakcije nisu u skladu sa uobičajenom, odnosno očekivanom aktivnošću klijenata“.

Uz tu, u izveštaju Agencije dostavljenom tužilaštvu, pominju se još tri sumnjive transakcije, od kojih jedna uključuje državljane Rusije i Kazahstana i navodnu kupovinu nepokretnosti. Novac iz te transakcije zapravo je iskorišćen za povećanje kapitala na računima, a zatim su sredstva podizana u gotovini od zastupnika ili transferisana povezanim osobama sa svrhom transfera „ugovor o zajmu“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga