Agencija: Kolaps lokalnih samouprava, ako usvoje izmene zakona

Ubuduće će biti manje sredstava za obdaništa, domove zdravlja, lokalne puteve, komunalne usluge i razvoj opština

29. maj 2013

Regionalna razvojna agencija Bačka apelovala je danas na Vladu Srbije da povuče iz procedure Predlog zakona o izmenama poreskog sistema i ocenila da će te izmene dovesti do „kolapsa“ lokalnih samouprava.

Ta agencija je u saopštenju za javnost navela da će, ukoliko te izmene budu usvojene, ubuduće biti manje sredstava za obdaništa, domove zdravlja, lokalne puteve, komunalne usluge i razvoj opština.

„Iako podržavamo nastojanja države da umanji fiskalne namete privrede koji treba da dovedu do njenog rasterećenja i povećanja konkurentnosti domaće proizvodnje, efekti planiranih izmena zakona dovešće do blokade u funkcionisanju lokalnih samouprava i kolapsa lokalnih budžeta“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da se ovim izmenama prebacuje odgovornost za nedovoljno punjenje republičkog budžeta na budžete opština uz obrazloženje da se na taj način rasterećuje privreda, što nije tačno.

„To će dovesti lokalne sampuprave u situaciju da neće moći da održavaju dečija obdaništa, škole, domove zdravlja, lokalne puteve, kao i druge obaveze koje su sa republičkog nivou prenete u nadležnosti lokalnih samouprava, iako istovremeno nisu preneta i sredstva za njihovo sprovođenje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će efekti planiranih izmena zakona u velikom broju opština dovesti i do zaustavljanja započetih projekata na uređenju lokalne poslovne infrastrukture, opremanja industrijskih zona za poznate investitore i sprečiće otvaranje novih radnih mesta, uz potpuno izvesno novo kreditno zaduživanje opština kod banaka kako bi mogle da izmiruju svoje tekuće obaveze prema usvojenim lokalnim budžetima.

„Umesto predloženih izmena zakona, predlažemo da nadležno ministarstvo pokrene stručnu diskusiju u koju bi bile uključene sve relevantne institucije na koje će uticaj imati predložene izmene zakona“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga