AFŽ: Šta je nama naša borba dala?

"Umesto političke edukacije, mi danas imamo proces depolitizacije"

20. sep 2021

Jedan od ključnih problema današnjeg društva je opšta depolitizacija svih pitanja, među kojima je i položaj žena, ocenjeno je na tribini „Ženski kolektivi nekada i sada. Šta je nama naša borba dala – Antifašistički Front Žena“, održanoj u okviru Autonomnog Festivala Žena (AFŽ) koji je tokom vikenda organozovan u Novom Sadu.

Filozofkinja Maja Solar istakla je tom prilikom da je veliki problem što današnje društvo ne pravi razliku između kapitalističkog i sojalističkog sistema, navodeći da nije najbitnije doneti neke zakone, već ih sprovesti u delo.

Umesto političke edukacije, mi danas imamo proces depolitizacije. Mi mislimo da smo slobodni ako imamo internet“, ocenila je ona, ukazujući da se decenijama posle Drugog Svetskog rata ovde radilo na politčkoj edukaciji u pogledu ženskih prava i da je taj proces stizao do svih, pa i do žena koje su živele u ruralnim područjima.

„Toga danas više nema“, konstatovala je Maja Solar.

Istoričarka Ivana Pantelić podsetila je da je istorijski pokret AFŽ (Antifašistički front žena), kao omladinska sekcija ženskog pokreta, nastao 30-tih godina prošlog veka, te da su ga formirale mlade komunistkinje a finansirala Komunistička partija.

„Jedan od simbola tog pokreta bio je časopis ‘Žena danas’, koji je počeo da izlazi 1936. godine, i bio je zapravo koren stvaranja samog AFŽ-a“, navela je ona.

Novinar Dejan Kožul istakao je da je sama pojava komunističkog pokreta i ideje socijalne jednakosti koju je nosio, zapravo doprinela prvoj emancipaciji žena u svetu, koja se najpre širila kroz sindikate 30-tih godina prošlog veka, odnosno kroz sindikalnu borbu žena, koja je i dovela do osnivanja AFŽ-a.

„Ta dešavanja odrazila su se tada i na ovaj region, a iz iskustva koja ja imam kroz razgovore sa ženama koje su bile učesnice Narodnooslobodilačke borbe (NOB), znam koliko su one same, iako nisu bile u mogućnosti da se školuju zbog situacije u kojoj su se nalazile, ipak puno toga polagale u obrazovanje da bi dobile pravo glasa i učestvovale u društveno–političkom životu“, kazao je Kožul.

Autonomni festival žena – AFŽ prvi put je održan prošle godine, a ovogodišnji aktivistički dijalozi vođeni su pod sloganom „Ima nas“ i sa ciljem pokretanja dijaloga u Novom Sadu, ali i široj zajednici, o unapređenju položaja žena i rodne ravnopravnosti.

Centralne teme ovogodišnjeg festivala koji se održavao u novosadskoj knjižari Bulevar Books, bili su feministički kolektivi i kolektivi u kojima preovladavaju žene. Na tribinama se, između ostalog, diskutovalo o položaju i ulozi porodice u društvu, borbi protiv nasilja nad ženama i zdravlju žena.

Ivana Čordaš (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Krečenje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga