Afrički lideri i Zapad objavili rat Boko Haramu

Boko Haram je ponudio da zamijeni 223 djevojčice koje su još u zatočeništvu za pritvorene ekstremiste

18. maja 2014

Afrički lideri i zapadni zvaničnici dogovorili su se u subotu na samitu u Parizu da objave rat nigerijskoj islamističkoj terorističkoj grupi Boko Haram, javlja britanski BBC.

Domaćin samita, francuski predsjednik Fransoa Oland, rekao je da su se regionalni lideri dogovorili da razmijenjuju obavještajne podatke i koordiniraju napade protiv Boko Harama, koji u zarobljeništvu drži 223 nigerijske djevojčice, otete 14. aprila iz jedne škole na sjeveru zemlje.

Lideri Nigerije, Nigera, Kameruna, Čada i Benina sastali su se u subotu s francuskim, američkim i britanskim zvaničnicima, u nadi da će koordinirati strategiju kako bi pronašli djevojčice, koje su većinom hrišćanske vjeroispovijesti.

Boko Haram je ponudio da zamijeni 223 djevojčice koje su još u zatočeništvu za pritvorene ekstremiste, a ako ne dođe do toga, zaprijetio je da će ih prodati u ropstvo.

Francuski predsjednik Fransoa Oland okarakterisao je tu grupu kao fundamentalno suprotstavljenu civilizacijskim vrijednostima, naglasivši povezanost Boko harama sa Al Kaidom i drugim terorističkim organizacijama.

„Strategija je Boko harama, suprotna civilizaciji, da destabilizuje Nigeriju i uništi fundamentalne principe ljudskog dostojanstva. Više od 200 djevojčica kojima prijeti ropstvo je dokaz“, rekao je Oland tokom radnog ručka.

Ekstremisti iz Boko Harama, koji tvrde da vode sveti rat u Nigeriji, slobodno prelaze granicu u susjedni Kamerun, gdje su u petak uveče napali kamp jedne kineske firme.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga