AFP: Kada Donald Tramp izmišlja napade u Švedskoj

Bivši švedski premijer Karl Bilt napisao je na Tviteru: "Švedska? Teroristički napad? Šta li je on (Tramp) pušio? Pitanja ima mnogo"

19. feb 2017

Američki predsednik Donald Tramp ostavio je danas Švedsku zbunjenu posle govora u kojem je pominjao izbegličku krizu, nesigurnost u svetu, ali i napad u toj skandinavskoj zemlji koji se nije ni dogodio.

„Pogledajte šta se dešava u Nemačkoj i šta se desilo u petak uveče u Švedskoj. U Švedskoj, ko bi mogao da pomisli! Oni su primili mnogo izbeglica, i sada imaju probleme za koji nisu ni znali da bi ih imali“, rekao je Tramp u jednom govoru u američkoj saveznoj državi Floridi.

Tramp je pomenuo i napade koji se su zaista dogodili, u Briselu, Nici i Parizu.

Neimenovani Trampov portparol nije želeo Frans presu da komentariše izjavu, dok je portparolka švedskog Ministarstva inostranih poslova Katarina Akselson izjavila da je zatraženo zvanično objašnjenje od Stejt departmenta.

U medjuvremenu na društvenim mrežama su se pojavili razni komentari. Bivši švedski premijer Karl Bilt napisao je na Tviteru: „Švedska? Teroristički napad? Šta li je on (Tramp) pušio? Pitanja ima mnogo“.

AFP navodi da to nije prvi put da članovi Trampove administracije pominju nepostojeće napade, kasnije se pravdajući da su u pitanju lapsusi.

Portparol Bele kuće Šon Spajser je ove nedelje tri puta pominjao neki napad u Atlanti u Džordžiji, da bi se kasnio ispravio i rekao da je incident zapravo bio u Orlandu u Floridi.

Švedski mediji preneli su na engleskom jeziku da je bilo nekoliko incidenata u petak uveče u toj zemlji. Jedan muškarac zadobio je teške opekotine, izdato je upozorenje na lavinu i policija je jurila pijanog muškarca, ali nikakvih terorističkih napada nije bilo.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga