AFP: Beograd – laboratorija kineske diplomatije u doba koronavirusa

"Kina nastupa kao milosrdni Samarićanin ne bi li se zaboravili njeni početni propusti u pandemiji"

03. apr 2020

Kad su kineski stručnjaci sleteli u Srbiju predsednik Aleksandar Vučić poljubio je kinesku zastavu i obećao da će ih bespogovorno slušati. Beograd se pretvorio u oduševljenu laboratoriju kineske diplomatije u doba koronavirusa, piše Frans pres (AFP).

Velikodušna po nekima, vođena sopstvenim interesima po drugima, politika „zdravstvenog Puta svile“ kineskog predsednika Si Đinpinga sprovodi se slanjem miliona zaštitnih maski u svet, među kojima su i neke zarazom teško pogođene zemlje kao što su Španija i Italija.

U Srbiji, stručnjaci koji su došli iz Kine – gde se pandemija pojavila, ali i gde su uspeli da je obuzdaju – arhitekte su promene strategije.

„Kineski stručnjaci prvi su koji su pobedili virus. Od sada ćemo raditi sve što oni kažu“, rekao je predsednik Srbije 21. marta, dočekavši ih uz veliku pompu na aerodromu. I objasnio da Srbija, koja je doduše kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nema druge solucije nego osloniti se na „kinesku braću“.

Kako bi izbegla katastrofalan italijanski scenario, balkanska zemlja koja već jako dugo balansira između istoka i zapada, želi da počne masovna testiranja, jer ih je donedavno sprovodila „na kap“. Cilj je da se uskoro sprovodi 7.000 testova na dan.

Vojska je postavila hiljade kreveta u hali Beogradskog sajma koji je preuređen u improvizovanu bolnicu kako bi se tamo u obvezan karantin smestili zaraženi s blagim simptomima.

Grade se i drugi improvizirani prihvatni centri za obolele u cilju borbe protiv pandemije novog koronavirusa.

Kineski lekari savetovali su Beogradu da odustane od korišćenja vojne bolnice za teške slučajeve jer nije primerena za to.

„Smešan virus“

Srbija paralelno uvodi sve strože vanredne mere, dok je u početku prevladavao prilično nemaran stav, navodi AFP.

Aleksandar Vučić tada se šalio da ima „izgovor“ da pije više rakije ili se od sveg srca smejao na šalu jednog pulmologa o „smešnom virusu koji postoji na Fejsbuku“.

Zapravo, i Peking i Beograd imaju koristi od svog „čeličnog prijateljstva“, smatraju analitičari.

Dok Kina nastupa kao milosrdni Samarićanin ne bi li se zaboravili njeni početni propusti u pandemiji, dramatično isticanje kineske pomoći u prvi plan omogućava srpskom predsedniku da se predstavlja kao spasilac Srbije, kazala je Majda Ruge, analitičarka Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR).

Kriza predsedniku koji se optužuje da prisvaja sva veća ovlašćenja, da guši slobodu izražavanja i medija, takođe pruža priliku da opravda svoju veliku naklonost prema Kini, zemlji koja neće kritikovati jako problematične aspekte njegova stila vladanja, dodala je.

Kinezi mu to dobro vraćaju. Po pisanju kineskog nacionalističkog dnevnog lista „Global Times“, video snimak na kom Vučić ljubi crvenu kinesku zastavu ima stotine miliona pregleda na Weibou, jednoj od najvećih društvenih mreža u Kini.

„Hvala brate Si“

Kineski korisnici interneta cene „iskrenost i zahvalnost” srpskog predsednika, koji je „uz to, visoka i privlačna osoba“.

Teško je reći kolika je kineska medicinska pomoć Beogradu, ali Evropska unija ističe da je u srpski zdravstveni sektor u 20 godina ubrizgala 450 miliona evra. Brisel je uz to dodelio 93 miliona evra posebno za borbu protiv covida-19, kako se naziva respiratorna bolest koju uzrokuje novi koronavirus.

Uprkos tome, istraživanja pokazuju da srpska javnost ima puno bolje mišljenje o Kini nego o Briselu i Vašingtonu, jer su građani zahvalni Pekingu na tome što je spasio hiljade radnih mesta u industriji i podržava zemlju kada je reč o osetljivom pitanju Kosova.

Peking je u poslednjih desetak godina uložio milijarde dolara u Srbiju, u obliku zajmova ili direktnog finansiranja, i to u razvoj infrastrukture, energetiku, bezbednost.

Neki analitičari kritikuju međutim netransparentnost projekata koji ne odgovaraju nužno evropskim normama.

„Srbija želi da ostane u milosti Kineza, koji daju puno, a ne pitaju mnogo“, kaže beogradski analitičar Stefan Vladisavljev. „To je Si Đinpingova jednostavna promocija“.

Portret kineskog predsednika postavljen je iznad jedne beogradske avenije uz reči „Hvala brate Si“, što je platio jedan provladin tabloid.

Taj osjećaj deli i svetska teniska zvezda Novak Đoković koji je zahvalio Pekingu „iz sveg srca, u svoje ime i ime nacije“, a i sam je donirao milion evra pomoći svojoj zemlji.

(Hina/AFP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga