Aflatoksin u mleku je upozorenje političarima

Konjsko meso umesto goveđeg, pogrešno deklarisana jaja, a sada i otrovni aflatoksin u kukuruzu i mleku. Skandal za skandalom potresa prehrambenu industriju. To je povod za pooštravanje kontrole, smatraju mediji

03. mar 2013

Ono što se u protekle tri nedelje dešava industriji prehrambenih proizvoda odista je naštetilo ugledu te branše, prenosi list Zidojče cajtung i nastavlja:

„Ovoliki broj skandala i te kako može da pokvari apetit. Pre svega zato što poslednji u nizu, skandal sa aflatoksinom u mleku, zaista može da bude opasan i po zdravlje. Nemačke vlasti u ovom trenutku smatraju kako ne postoji opasnost da nivo aflatoksina u mleku i mesu pređe gornju dozvoljenu granicu. Ali, ovaj otrov koji izaziva rak nije ono što želimo da nađemo u jelu.

Tri skandala u ovako kratkom vremenskom razdoblju valjda će doprineti tome da se politika konačno probudi. Nije dovoljno da se stalno samo najavljuje kako će kontrole biti pojačane. To se mora i sprovesti u delo. I to ne samo na kraju lanca u proizvodnji namirnica, nego u svakoj pojedinoj fazi proizvodnje. U tom slučaju aflatoksin se ne bi otkrio tek onda kada je dokazano njegovo prisustvo u mleku“, prenosi list Zidojče cajtung.

List Delmenhorster krajsblat smatra da treba pronaći odgovorne za ove skandale:

„I opet svi tvrde kako nisu krivi. EU nije kriva zato što nema pregled nad krivudavim putevima kojima namirnice preko preprodavaca stižu do potrošača. Nemačka vlada koja zaključi kako će da omogući bolji protok informacija, a potom zaključke začini pravnim odredbama koje sve to razvodne. Savezne zemlje nisu krive zato što obećavaju oštrije kontrole, ali ne zapošljavaju nove kontrolore. Poljoprivrednici nisu krivi što su naručili jeftinu hranu za stoku iz Srbije. A nisu krivi ni proizvođači hrane koji od svojih dostavljača sirovina očekuju da ih dostave po vrlo, vrlo niskim cenama“, piše Delmenhorster krajsblat.

Pri tom list Nirnberger nahrihten smatra da i potrošači snose deo odgovornosti.

„Glavno je da je hrana jeftina – to je većini dovoljno. Damping-mentalitet u ishrani delimično je povod za aktivnosti koje završavaju izbijanjem skandala. Ako je „dobro ono što je jeftino“, pogotovo kada je reč o namirnicama, onda će se serija ovakvih skandala nastaviti, u najgorem slučaju i sa posledicama po zdravlje ljudi. Zato ne samo političari, nego i potrošači moraju vrlo dobro da razmisle šta im se servira na stolu“, prenosi Nirnberger nahrihten.

(Azer Slanjankić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga