Afera „Mala matura”

„Procurela” rešenja za test iz matematike, polaganje testa odloženo. Forum beogradskih osnovnih škola traži smenu ministra Obradovića

18. juna 2013

Za danas planirano polaganje testa iz matematike u okviru „male mature“ je odloženo za sutra, jer je upisna komisija došla u posed fotokopije rešenja jedne od kombinacija, izjavio je državni sekretar ministarstva prosvete Zoran Kostić.

„Došli smo u posed fotokopije jednog testa i smatramo da je time došlo do narušavanja regularnosti ispita i pre svega regularnosti bodovanja i smatram da je to prava odluka u interesu dece, roditelja i obrazovanja uopšte“, rekao je Kostić na RTS-u. Ministar prosvete Žarko Obradović trebalo je da izvuče jednu od tri kombinacije pitanja uoči polaganja, koje je bilo zakazano za danas u 10.00, ali će zbog narušavanja regularnosti učenici sutra od 12.00 do 14.00 rešavati rezervni test.

Kostić je rekao da je upisna komisija juče od strane pojedninih novinara, roditelja i nastavnika dobila informacije da postoji mogućnost da je narušena regularnost polaganja, ali da se do dokaza došlo tek kasno sinoć. „Sinoć u kasnim satima smo došli do dokaza i za jutros je zakazana komisija koje je donela ovu odluku“, rekao je Kostić. On je u ime ministarsva prosvete đacima i roditeljima uputio izvinjenje zbog pomeranja testa.

Neki beogradski listovi danas su objavili da su se rešenja kombinacija testova prodavala po školama po ceni od 2.000 dinara. Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji juče su polagali test iz srpskog.

Ministarstvo: Dokazni materijal predat policiji

„Pomeranje testa iz matematike neće narušiti dalji tok realizacije završnog ispita“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Dokazni materijal predat je policiji.

Komisija je, kako se dodaje, iz tog razloga, želeći da predupredi moguće zloupotrebe i eventualne posledice, donela odluku da pomeri polaganje testa iz Matematike za sredu.

Odluka da se testiranje održi sutra u 12 sat doneta je uprkos velikog broja aktivnosti koje treba sprovesti po hitnom postupku, a odnose se na tehničku i logističku organizaciju,

„Dokazni materijal do koga je Komisija došla predat je Ministarstvu unutrašnjih poslova RS sa zahtevom da se izvrše neophodne radnje iz njihove nadležnosti i o rezultatima istih dostave informacije Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja moli za razumevanje i ovom prilikom se izvinjava svim đacima i roditeljima zbog pomeranje testiranja iz matematike. Duboko smo uvereni da je ova odluka u najboljem interesu svih učenika ali i obrazovanja uopšte.

„U toku jučerašnjeg dana, u popodnevnim i večernjim satima, na adresu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,od strane nastavnika, roditelja i pojedinih novinara stigle su informacije koje su ukazale da postoji mogućnost zloupotreba u jasno utvrđenoj proceduri sprovođenja završnog ispita iz Matematike koji je zakazan za danas“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Forum beogradskih osnovnih škola traži smenu Obradovića

Forum beogradskih osnovnih škola zatražio je danas smenu ministra prosvete Žarka Obradovića jer su u javnost dospela rešenja testa iz matematike u okviru male mature.

„U svakoj drugoj zemlji, ovo što se danas desilo bila bi velika sramota i skandal, a ministar bi bio odmah razrešen, poslanički mandat bi mu bio oduzet po hitnom postupku i bio bi pozvan na odgovornost“, navodi se u saopštenju.

Forum beogradskih osnovnih škola je podsetio da su se prošle godine testovi prodavali na Zelenom vencu i da je obećana ozbiljna istraga, a da nikakvo saopštenje o rezultatima istrage nije izdato do danas.

LSV: Hitna istraga i procesuiranje odgovornih

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se sprovede „hitna istraga“ o okolnostima pod kojima su „procureli“ testovi iz matematike za malu maturu, kao i procesuiranje odgovornih za to.

„Kako je moguće da policija čuva testove i ministar izvlači kombinaciju, a upravo ti testovi se prodaju na ulici? I mali maturanti i njihovi roditelji zaslužuju da se, kao u svim drugim korupcionaškim aferama koje se iz dana u dan otvaraju u Srbiji, saznaju imena i prezimena ljudi koji su odgovorni za ovaj skandal, bez obzira nanjihovu stranačku pripadnost“, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je ocenila da je u pitanju „bruka“, zbog koje su deca kloja su pošteno učila preživela stres.

„Ukoliko borba protiv korupcije sada ne zakuca i na vrata Ministarstva prosvete, biće poslata jasna poruka da je ta borba selektivna i usmerena isključivo protiv opozicije“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga