AFANS: Zabraniti skup mađarskih fašista

Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) zatražila je danas od državnih organa da zabrane okupljanje mađarskih fašista na trodnevnom festivalu u Kanjiži

06. jul 2011

Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) zatražila je danas od državnih organa da zabrane okupljanje, kako su naveli, mađarskih fašista na trodnevnom festivalu u Kanjiži.
Ta organizacija saopštila je da u Kanjiži i ove godine treba da se održi „Festival ujedinjene mađarske omladine u južnom kraju“, koji po njihovoj oceni, propagira fašizam i nacionalizam.
AFANS je podsetio na prošlogodišnje incidente koji su se dogodili na tom festivalu, kao i da delu učesnika nije dozvoljen ulazak u Srbiju nakon incidenata na granici.
Organizacija tvrdi da festival ove godine finansira mađarska vlada, uz podršku ekstremno desnog pokreta Jobik (Jobbik), kao i da manifestacija ima „institucionalnu podršku“ Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji.
U saopštenju se navodi da je nedopustivo da vlast i celokupni državni aparat dozvoljavaju da se održavaju takve manifestacije, odnosno da se „fašistički skup legalno održava pod izgovorom pogrešno shvaćenog multikulturalizma“.
„Kao što ne želimo Obraz, Pokret 1389, Krv i čast i Nacionalni stroj na našim ulicama, u školama, na fakultetima i radnim mestima, tako ne želimo ni da uvozimo fašiste i potencijalne krvnike iz drugih država“, navodi se u saopštenju AFANS-a.
„Festival ujedinjene mađarske omladine u južnom kraju“ šesti put će biti održan u Kanjiži od 8. do 10. jula.
„Južni kraj“, na mađarskom „Delvideki“, naziv je za Vojvodinu u doba Austrougarske, odnosno pre Trijanonskog sporazuma iz 1920. godine, kada je Mađarska posle poraza u Prvom svetskom ratu izgubila dve trećine teritorije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga