AFANS: Neonacista zaposlen u školi

...i predaje deci fizičko

24. okt 2012

Član zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Vanja Radosav zaposlen je kao profesor fizičkog vaspitanja u srednjoj školi „Svetozar Miletić“ u Novom Sadu, saopštila je danas Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS).

Vanja Radosav je pravosnažno osuđen 2008. godine na četiri meseca uslovne kazne zbog izazivanja verske, rasne i nacionalne mržnje.

U saopštenju AFANS-a se navodi da je nejasno zbog čega državni organi zapošljavaju neonaciste upravo „tamo gde mogu da naprave najveću štetu“, kao što je rad s mladima.

„S kojim ciljem, u vreme kada nezaposlenost u Srbiji dostiže najveću stopu i stotine hiljada mladih i stručnih ljudi ne dobija posao, država zapošljava aktivistu zabranjene desničarske organizacije“, navodi se u saopštenju AFANS-a.

U saopštenju ove organizacije se upozorava da s decom ne treba da radi neko ko obožava Adolfa Hitlera i Rudolfa Hesa, jer „on jedino može da ih nauči da mrze“, dodaje u saopštenju novosadski AFANS.

Direktor škole Nebojša Bulatović rekao je za Radio 021 da Vanja Radosav nije neonacista, kao i da ima papire iz policije da nikad nije osuđivan.

„Kolega je prilikom zapošljavanja doneo dokumente da nije sudski kažnjavan i da se protiv njega ne vodi postupak. Tako da te informacije nisu tačne. On čak nije ni član tog Nacionalnog stroja“, rekao je za Radio 021 Bulatović.

Portparolka Višeg suda u Novom Sadu Svetlana Tomić Jokić rekla je za 021 da dve godine nakon postupka provere lice ima pravo na rehabilitaciju i da policija može krivično delo posle tog roka da izbriše, ali da u dokumentima za zaposlenje i u tom slučaju mora pisati da je lice osuđivano.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga