AFANS: Mađarski neonacistički bend nastupa u Vojvodini

Nacionalni front najavljuje nastup za 2. jun u Staroj Moravici. Reč je o grupi koja otvoreno propagira pogrome Roma i slavi Hitlera i nacizam

28. maja 2012

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) upozorila je danas da se za 2. jun u vojvođanskom mestu Stara Moravica priprema koncert neonacističkog benda “Nacionalni front” (Nemzeti Front) iz Mađarske.

Reč je o grupi koja postoji više od 20 godina, pesme su im otvoreno nacističke, a članovi su dugogodišnji aktivisti neonacističkih i šovinističkih grupa, navela je Antifašistička akcija na svom sajtu (www.afans.org).

Dodaje se da su pojedini članovi benda 1999. godine bili osuđeni na šest, osam i 12 meseci zatvora zbog raspirivanja verske, rasne i nacionalne mržnje, nakon čega im je bilo zabranjeno da sviraju a svi CD-ovi su im bili zaplenjeni.

„Jedni su od najglasnijih zagovornika anti-romskih pogroma. Na njihovim koncertima vijore se nacističke zastave i slave se Hitler i nacizam. Svake godine u Mohaču održavaju tradicionalni rasistički koncert ‘Beli Božić’”, saopštila je Antifašistička akcija.

Mediji su prošle sedmice najavili da će u Kanjiži u julu mesecu biti održan „EMI festival” na kojem će se pojaviti i neki neoancistički bendovi, a „specijalni gost” će biti advokat pokojnog Šandora Kepira, koji je bio optužen za učešće u zločinima u fašističkoj Novosadskoj raciji 1942. godine.

U sklopu festivala biće održano i predavanje o Miklošu Hortiju, regentu koji je za vreme Drugog svetskog rata vladao kvislinškom Mađarskom, koga u najavi nazivaju ”vitezom”.

Članovi ekstremne desničarske stranke Jobik iz Mađarske održaće predavanje o restituciji.

U pozivu na festival za Vojvodinu se koristi izraz ”Južna regija”, što je asocijacija na ”veliku Mađarsku”.

Festival „EMI Tabor” samo je deo tradicionalnog marša protiv Trijanonskog sporazuma, koji u Budimpešti organizuje ekstremistički Pokret „64 županije” svakog 4. jula, naveo je 021.

Trijanonskim sporazumom nakon poraza u Prvom svetskom ratu, Mađarska je izgubila dve trećine teritorije.

Festival će se održati od 6. do 8. jula.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga