AFANS: Ambasadorka na skupu fašističke organizacije

Ambasadorka Srbije u Italiji Ane Hrustanović ipak neće prisustvovati skupu

24. juna 2014

Organizacija Antifašistička akcija (AFANS) iz Novog Sada upozorila je danas da je na skupu italijanske fašističke organizacije Kasa Paund (CasaPound) najavljeno učešće ambasadorke Srbije u Italiji Ane Hrustanović.

Sporni skup najavljen je za subotu, 28. juna u Peruđi, a AFANS je objavio i najavni plakat sa naslovom „Kraljica balkana“ (La Regina dei Balcani), pored koga je ucrtana zastava Srbije i navedeno ime Hrustanovićeve.

Na plakatu se navodi da će biti organizovana „debata o Srbiji“, kao i tradicionalna srpska večera i festival.

AFANS upozorava da ta organizacija svoju ideologiju temelji na nacionalizmu i fašizmu.

„Apelujemo na odgovorne u Ministarstvu spoljnih poslova da zaustavi svog najvišeg službenika u Italiji u nameri da uzme učešće na skupu jedne tako opskurne fašističke grupe kakva je CasaPound“ piše na facebook stranici AFANS.

Kasa paund je osnovana kao skvot 2003. godine u Rimu, a predmet je mnogih kritika i protesta zbog eksplicitnog navođenja fašizma kao ideologije i veličanja italijanske fašističke prošlosti.

Na upozorenje AFANS u novinsku agenciju Beta stiglo je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije u kojem se kaže da „ambasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović neće prisustvovati skupu zakazanom za 28. juni u Peruđi u organizaciji Kasa Paund (CasaPound)“.

U ministarstvu napominju da „nije bilo ni planirano da ambasadorka Hrustanović uzme učešća na ovom skupu, za koji je organizator samoinicijativno štampao navodni program, bez prethodnog dogovora s našom Ambasadom u Rimu“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga