AFA Novi Sad: Ništa ne može pobiti činjenice o zločinima Mihailovića

Pravno formalizovana činjenica da je Srbija društvo koje je vođeno ideologijom nacionalizma i šovinizma

14. maja 2015

Antifašistička akcija (AFA) Novi Sad osudila je danas odluku Višeg suda u Beogradu, kojom je rehabilitovan osuđeni ratni zločinac Dragoljub Mihailović.

U saopštenju AFA se podseća da je Mihailović bio komadant takozvanih četnika, formacije odgovorne za brojne zločine na nacionalnoj i verskoj osnovi na području bivše Jugoslavije, kao i aktivnu saradnju sa italijanskim i nemačkim nacističkim okupatorom u toku Drugog svetskog rata, te da je za ta dela 15. jula 1946. osuđen na smrt.

„Montirani proces rehabilitacije Draže Mihailovića završen je presudom sudije Aleksandra Trešnjeva koji je ovim ispisao najcrnje stranice srpskog pravosuđa i narugao se svim žrtvama fašističke politike koje su formacije pod komandom Draže Mihailovića sprovodile na području bivše Jugoslavije“, dodaje se u saopštenju novosadske AFA.

Ovom presudom, ocenjuje se, pravno je formalizovana činjenica da je već preko dve decenije Srbija društvo koje je vođeno ideologijom četništva, odnosno ideologijom nacionalizma i šovinizma.

„Današnjim činom je i u pravni okvir stavljena činjenica da su na prostoru bivše Jugoslavije 1991. godine snage poražene u Drugom svetskom ratu, odnosno ustaše i četnici, izvršile svojevrsnu fašističku kontrarevoluciju. Posledice ove kontrarevolucije imamo prilike da gledamo na delu. Ona se ostvarila u krvavim ratovima, etničkim čišćenjima i opštoj materijalnoj i duhovnoj bedi koju žive svi narodi bivše Jugoslavije“, piše u saopštenju AFA Novi Sad.

Novosadski antifašisti su poručili ideolozima četništva i celokupnoj političkoj i duhovnoj „eliti“ države Srbije da nikakva odluka njihovog marionetskog suda ne može pobiti brojne činjenice o zločinima i kolaboracionizmu Dragoljuba Mihailovića i formacija kojima je komandovao.

„U Drugom svetskom ratu  postojale su samo dve strane. Strana fašizma i kolaboracije i strana antifašizma. Društvo i država koji rehabilituju kolaboraciju sa fašizmom nemaju pravo da se pozivaju na antifašizam kao što su to činili najviši predstavnici države na nedavnoj paradi u Moskvi povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom“, ističe se u saopštenju.

U njemu se dodaje da su svi napori da se promene istorijske činjenice traljavim serijama na Javnom servisu, lažima u školskim udžbenicima za istoriju i sudskim odlukama osuđeni na propast. „Baš kao što je na propast bila osuđena i nacistička koalicija u Drugom svetskom ratu kojoj su četnici Draže Mihailovića ponizno služili“, dodaje se u saopštenju novosadske AFA.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga