Advokatska komora Vojvodine: Proces izbora sudija još netransparentniji

"Predloženim izmenama Ustava eliminacija politike iz izbora sudija ostala u pokušaju"

29. jan 2018

Advokatska komora Vojvodine ocenila je danas da se predloženim izmenama Ustava eliminacija uticaja politike na izbor sudija „desila samo u pokušaju“.

Advokatska komora saopštila je da je transfer izbora sudija sa Skupštine Srbije na Visoki savet sudstva (VSS) „dobro rešenje koje na žalost nije izvedeno do kraja“.

„Da je namera bila eliminisanje uticaja politike na izbor sudija, sastav VSS ne bi imao polovinu članova koje bira Skupština Srbije, a iz čijeg sastava se bira predsednik VSS koji ima zlatni glas“, upozorili su iz komore.

AKV smatra da je time je proces izbora sudija postao još netransparentniji, jer neće biti praćen od strane javnosti.

U saopštenju se dodaje da su uvedene kategorije koje nisu tipične za ustavnu materiju, kao što su Institucije za obuku u pravosuđu, a advokatura ima ozbiljnu primedbu i na to što je predstavnik advokature izostavljen kao član VSS.

AKV zahteva i da se pitanje izbora sudija za Osnovne sudove reši na zadovoljavajući način, odnosno da se pre postavljanja novih kriterijuma nađe rešenje za sve „sudijske i tužilačke pomoćnike koji nose najveći teret u sudovima i tužilaštvima“.

Iz Advokatske komore Vojvodine ocenjuju i da su nerealna očekivanja da Venecijanska komisija predložene izmene protumači kao napredak ka samostalnosti i nezavisnosti sudstva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga