Advokat: Srbija ponovo poznata po zaštiti ratnih zločinaca

Glavni osumnjičeni za ubistvo braće Bitići general Goran Radosavljević Guri, bivši komandant Žandarmerije, sada je istaknuti član SNS-a

30. juna 2018

Advokat porodice Bitići, Pravin Madhiradžu izjavio je povodom usvajanja Rezolucije o ubistvu braće Bitići da je glasanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa pokazalo jasnim da je Srbija ponovo postala poznata po zaštiti ratnih zločinaca, piše list Danas.

„Predsednik Aleksandar Vučić ne može više da blefira na putu da postane partner od poverenja SAD-u. Kongres je pokazao da predsednik Vučić ima puno posla“, naveo je Madhiradžu.

Nakon što je Odbor za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma usvojio Rezoluciju o ubistvu braće Btići, Ilija, Mehmeta i Agrona, taj dokument će se uskoro naći i pred Kongresom SAD, navode izvori Danasa i ocenjuju da je to veliki korak napred ka rasvetljavanju ubistva tri američka državljanina koje su srpske snage likvidirale u julu 1999.

U Rezoluciji se ističe da je glavni osumnjičeni za ubistvo braće Bitići general Goran Radosavljević Guri, bivši komandant Žandarmerije, sada istaknuti član vladajuće partije u Srbiji na čijem je čelu Aleksandar Vučić.

Takođe se naglašava da su osim Radosavljevića, odgovorni i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stoljković, koji je izvršio samoubistvo 2002. godine i bivši načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, koga je Hag osudio na 18 godina zatvora.

Za pomaganje u ubisvu braće Bitići suđeno je pripadnicima Žandarmerije Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, ali su oni oslobođeni 2013. godine.

(Beta / foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga