Ađijus: Mora se prestati s negiranjem genocida u Srebrenici

"Negiranje genocida je bolno i za žrtve i za njihove porodice i da ne doprinosi pomirenju među ljudima u Bosni i Hercegovini"

11. jula 2019

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus izjavio je danas u Potočarima da Srebrenica ne sme da se ponovi i da se mora prestati s negiranjem genocida koji se tu dogodio.

„Ovo se ne sme ponovo desiti, a oni koje ne zanimaju patnje žrtava i porodica, te i dalje negiraju ono što je (Haški) tribunal utvrdio, moraju stati s tim“, rekao je Ađijus za regionalnu televiziju N1 povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ađijus je kazao da je negiranje genocida bolno i za žrtve i za njihove porodice i da ne doprinosi pomirenju među ljudima u Bosni i Hercegovini.

„Pre nekoliko dana, čuli smo snažne izjave iz EU o poricanju (genocida) i glorifikaciji zločinaca. Isto to mislim, čak imam i veću odgovornost zbog svoje funkcije. Bio sam predsednik Haškog tribunala, a sada sam predsednik Mehanizma koji nastavlja njegov rad. Ja moram braniti presude donete u okviru institucija“, naveo je Ađijus.

On je dodao da su to „jedine ovlašćene institucije“ koje mogu dati dokaze za ono što se desilo u Srebrenici 1995. godine.

„A to je genocid“, rekao je Ađijus i dodao da „BiH nije zaslužila to što joj se desilo“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hitovi
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga