Ađijus: Do kraja 2020. pravosnažna presuda Mladiću i prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću

Optuženi i tužioci imaće pravo da ulože žalbe

11. dec 2019

Pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću biće pred haškim sudom izrečena do kraja 2020. godine, najavio je danas Karmel Adjijus (Carmel Agius), predsednik sudskog Mehanizma u Hagu, u redovnom polugodišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

Haški tribunal je generala Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1991-95.

Mladićeva odbrana uložila je žalbu na tu presudu.

Haško tužilaštvo žalilo se na to što je general Mladić prvostepenom presudom oslobodjen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Očekuje se da će pred apelacionom većem u Hagu najranije idućeg proleća biti održana usmena rasprava o žalbama.

Usmenom raspravom biće okončan žalbeni postupak, a sudije će zatim većati o pravosnažnoj presudi.

Predsednik Mehanizma Adjijus danas je u Njujorku najavio i da će ponovljeno sudjenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biti okončano prvostepenom presudom do kraja iduće godine.

Optuženi i tužioci imaće pravo da na tu presudu zatim ulože žalbe.

Stanišić (69) bivši načelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije i Simatović (69), operativac te službe, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana 1991-95.

Ponovljeni proces počeo je u leto 2017, a trenutno je toku izvodjenje dokaza odbrane drugooptuženog Simatovića.

Posle prvog sudjenja, Haški tribunal je 2013. oslobodio Stanišića i Simatovića po svim tačkama optužnice, ali je žalbeno veće 2015. poništilo tu presudu i naložilo novo sudjenje.

Glavni tužilac suda u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) danas je pred Savetom bezbednosti ponovo osudio negiranje ratnih zločina i veličanje osudjenih ratnih zločinaca širom bivše Jugoslavije.

Bramerc je naglasio da političari u regionu „ne pridobijaju glasove birača obećanjem pomirenja ili izgradnjom mostova ka drugim zajednicama“.

„Umesto toga, političari veruju da će pobediti na izborima negiranjem zlodela i veličanjem odgovornih. Neki promovišu revizionističku verziju istorije, dok drugi pokušavaju da dobiju glasove odavanjem počasti, umesto osudom, ratnih zločinaca“, upozorio je Bramerc pred Savetom bezbednosti UN.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga