Adela iz prihvatnog centra u Subotici: Biti novinar je u Avganistanu veoma opasno

"Posebno je to opasno za žene"

24. mar 2017

Novinarka iz Avganistana Adela, koja sa svojom porodicom boravi u Prihvatnom centru u Subotici, izjavila je danas da je biti novinar u Avganistanu veoma opasno, a da je to posebno opasno za žene.

“Biti novinar u Avganistanu je veoma opasno. Posebno je to opasno za žene. Između ostalog, zbog toga smo napustili Avganistan i došli u Evropu gde takođe imamo problema”, rekla je Adela novinarima koja sa mužem, sinom (7), ćerkom (10) i sa trećim članom porodice, koji uskoro treba da bude rođen, boravi u subotičkom kampu.

Ona je kazala da žele da idu u Nemačku ili Austriju, negde gde će se poštovati prava ljudi.

“Želimo da živimo u državi gde će se poštovati ljudska prava, gde će poštovati našu kulturu”, rekla je Adela.

Dodala je da izbeglice i migranti zbog vlasti u Mađarskoj takođe imaju probleme i da im je zabranjeno da idu dalje.

“Vlada Mađarske takođe pravi mogo problema izbeglicama i to je veoma loša sitacija za sve nas”, smatra Adela.

Njen muž Nasrad rekao je da je u Avganistanu imao svoju apoteku.

“Imali smo dobar život, a nakon što su mi ubili oca, odlučili smo se da idemo”, kazao je Nasrad.

Dodao je da je zadovoljan uslovima u Prihvatnom centru, kao i da nastoji da svojoj deci omogući bolje uslove za život.

“Želim da moja deca žive dobro, da se obrazuju i da imaju pristojan i udoban život”, rekao je Nasrad.

Kabul su napustili pre više od godinu dana, u Srbiji su sedam meseci, a u subotičkom Prihvatnom centru borave dva meseca.

Pakistanac Ahmed Fesel (19) sedam meseci živi u subotičkom Prihvatnom centru, a iz Pakistana je otišao pre godinu dana. Bio je zaposlen kao radnik u prodavnici kozmetike. Ima četiri sestre i tri brata, od kojih jedan živi u Nemačkoj.

“U Pakistanu sam imao mnogo problema, a život mi je bio ugrožen. Majka i otac su mi rekli da idem jer je tako bolje za mene”, rekao je Ahmed.

U Iranu je imao problema sa krijumčarima koju su ga pretukli, dok je i u drugim državama kroz koje je prošao imao slična iskustva, kazao je Ahmed i dodao da se u Srbiji dobro oseća.

“Ovde u kampu takođe radim i svaki dan pomažem oko čišćenja kampa u kojem živim zajedno sa drugim izbeglicama”, rekao je.

Njegova četiri prijatelja su u Mađarskoj koji su, kako je kazao, legalno prešli granicu i da su boravili tri meseca u zatvorenom kampu za migrante, nakon čega su otišli u Budimpeštu.

“Moj plan je da odem u Nemačku i da počnem da studiram. Trenutno sam na listi za čekanje. Mislim da ću za dve nedelje uspeti da idem dalje u Mađarsku”, rekao je Ahmed.

Dodao je da zna da je Mađarska nedavno pooštrila pravila koja se odnose na migrante i da to predstavlja veliki problem za sve ljude koji beže od rata.

(Magločistač / Foto: Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga