ADAM SVETLIK: Dolaze izbori

Izbori opet u senci "nacionalnog naboja"

09. maj 2020

Ovih se dana širom Evrope i sveta obeležava 75. godišnjica pobede nad fašizmom. Pošasti koja je odnela desetine miliona života a milione ljudi unesrećila trajnim posledicama/invaliditetom i ogromnim materijalnim razaranjima, posledično i velikom bedom i veliim siromaštvom, godinama nakon što je Drugi svetski rat završen.

No, virus fašizma i nakon 75 godina, u raznoraznim pojavnim oblicima, i dalje je tu i uzima danak.

I kod nas u Srbiji se neka delovanja na javnoj sceni mogu kvalifikovati tako – kao profašistička. Na primer, politički se protivnik i/ili neistomišljenik vrlo često, u nedostatku meritornih sudskih odluka, diskvalifikuje najtežim optužbama, sa ozbiljnim posledicama po lični integritet i integritet članova porodice, bez ikakvih sankcija za to. Vlast funkcioniše po principu: daj/obezbedi narodu “hleb i zabavu”, uz oktroisan strah za neposlušnost i uspostavljenim monopolom na istinu. Uvek, kada se zbog nezadovoljavajućih rezultata, “zaljulja tlo pod nogama”, pribegava se oprobanom receptu o ugroženosti srpstva i ugroženoj srpskoj državi i/ili stranom plaćeniku i domaćem izdajniku.

Neki se postupci sa opozicione strane, kao i postupci vlastodržaca, svakako ne mogu okarakterisati kao demokratski.

Fizičko nasilje, kao odgovor – pre svega – na verbalno i mentalno/psihološko nasilje, uz prostakluke izrečene prema protivnoj strani i na račun pojedinaca (izrečene čak i od strane vlasnika visokih akademskih titula/dr. nauka), svakako nije demokratsko (kulturu i da ne spominjemo) i ne zaslužuje podršku (ma od koga i ma sa čije strane dolazilo). Ali je očigledno vlastodršce pogodilo. Ispostavlja se/potvrđuje se stara istina: onaj ko se nasiljem služi, nasilje i pretnje ponajbolje razume i od istog najviše zazire.

Mnogo je toga, tokom proteklih 30-40 godina, postalo defektno. Kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

U Srbiji je, kao i u skoro svim bivšim republikama zajedničke države, nacionalizam potisnuo “klasnu ideologiju”. Uništio je sistem vrednosti građen u periodu tokom 1945-1980. godine. Nakon tih godina, poništeno je i do tada jasno razgraničenje između antifašista i fašista, stvarnih i od sveta priznatih oslobodilaca i pobednika nad fašističkom okupacijom zemlje i saradnika okupatora. Stigli smo dotle da se u javnim govorima na domaćoj i međunarodnoj sceni prebrojavaju “krvna zrnca” stradalih po nacionalnoj osnovi, a da se pritom ne kaže – tim pre što su tako merene žrtve stradale možda i ponajviše na teritorijama drugih republika, sada država – koliko je tih žrtava bilo na strani boraca protiv fašizma a koliko onih drugih, posebno kolaboracionista.

Dolaze izbori!

Čije ćemo snove sanjati nakon njih?

Sopstvene ili tuđe/njihove?

Snove za istinski bolje i pravičnije drustvo ili…?

Izborni uslovi su za neke aktere koji će izaći na izbore – pošteni. Za druge pak ne. Činjenica je da na izbore planiraju izaći i neki akteri sa političke scene koji nisu uopšte ili ne u potpuno zadovoljni izbornim uslovima. Sa obrazloženjem da se bitka za bolju i drugačiju Srbiju ne može dobiti apstinencijom.

Počinje “lov” za biračko telo/za birače.

Ako se, u pogledu uslova, do izbora ništa bitno ne desi, što bi izbornu ponudu građaninu-biraču obogatilo većom konkurencijom na biračkom listiću, u ovom bi trenutku bar dve-tri stvari mogle biti izvesne/jasne:

  • da će izlaznost biti verovatno značajno niža nego na prethodnim izborima,
  • ko će biti pobednik,
  • da će glavnina ponude biračima biti s one strane koja svoje programe bazira dominantno na predznaku “nacionalnog okupljanja” u zemlji i van nje a ne sa dominatno “građanskim” predznakom.

Zamera se državama/bivšim republikama nekada zajedničke nam zemlje preterani “nacionalni naboj” to jest da mereno demoratskim kriterijumima baš i nisu “najzdravija” društva. A, jesmo li mi od njih drugačiji? I koliko, ako jesmo? Hoće li “pobednici” izbora biti istinska naša pobednička opcija i biti u stanju da nas oslobodi stega mitomanija i prošlosti, i usmeri zemlju u pravcu srećnijih i zadovoljnijih građana, sa jasnom ovozemaljskom perspektivom?

autor je diplomirani ekonomista iz Novog Sada

(Autonomija, foto: Beta-AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga