ADA: Rekordno formiranje vlasti

Ada je bila jedna od retkih opština gde je lokalna vlast formirana rekordnom brzinom, a konstitutivna sednica je održana u roku od 15 dana nakon objavljivanja zvaničnih rezultata izbora

15. okt 2012

Takva „ažurnost“ je proizlazila iz činjenice da je natpolovičnu većinu osvojila jedna izborna lista: „Izbor za bolji život – Boris Tadić“, te se nije trebalo cenjkati oko funkcija sa ostalim listama koje su ušle u skupštinu, demokrate su bile u mogućnosti da same oforme vlast.

Od 29 mandata u Skupštini opštine Ada, koalicija predvođena Demokratskom strankom „Izbor za bolji život – Boris Tadić“ dobila je apsolutnu većinu od 16 odbornika. Šest mandata pripalo je listi „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“, četiri Grupi građana „Irmenji Ferenc – Feco za uspešnu opštinu URS“, dva listi „Pokrenimo Mol i Adu – Tomislav Nikolić – Stanka Mihajlov“, a jedan mandat ima „DZVM – Čonka Aron“.

Na konstitutivnoj sednici 22. maja su verifikovani mandati odbornika. Na predlog odbornika DS-a za novog predsednika SO izabran je diplomirani pravnik Atila Buču iz Ade, dok je za sekretara ponovo postavljen Roland Janković, takođe iz Ade.

Izbor ostalih čelnika je sledio 11. juna. Za predsednika opštine izabran je 32-godišnji ekonomista Zoltan Bilicki iz Ade kome je ovaj već drugi mandat. Bilicki je za čelnika ađanske opštine u prošlom mandatu bio izabran kao najmlađi predsednik opštine u Srbiji, a pamtiće ga i po tome što je on prvi gradonačelnik u istoriji ađaskog parlamentarizma kome je poveren i drugi mandat. Za zamenika predsednika opštine izabran je 35-godišnji mašinski inženjer Goran Matić iz Mola.

Za članove Opštinskog veća izabrani su ekonomista Danijela Šević iz Ade čiji resor su socijalna pitanja, prosvetna radnica Tamara Gavrilović iz Ade je zadužena za oblast nevladinog sektora i obrazovanja, profesorica harmonike Roža Rakoš iz Ade za resor kulture, apsolvent prava Ticijan Kertvelješi iz Ade za oblast sporta, omladine i turizma, dr Borislav Radosavljević iz Ade za resor zdravstva i penzioner Karolj Šmit iz Ade za komunalnu delatnost i mesne zajednice.

U prethodnom sazivu u Adi DS je bila na vlasti zajedno sa Mađarskom koalicijom. Postignuti rezultati ove dve liste su 2008. godine bili skoro izjednačeni, DS je dobila 2.998 glasova (10 mandata), a MK 2.703 glasova (9 mandata). Pošto se MK raspala, bivše stranke ove koalicije su samostalno izašle na ovogodišnje izbore. Tako je Savez vojvođanskih Mađara (stožer bivše MK) dobio svega 1.767 glasova (6 mandata), a Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, druga stranka bivše koalicije koja je uopšte učestvovala na izborima u ađanskoj opštini dobila je 288 glasova (1 mandat). Lista predvođena DS-om je jako dobro prošla, dobivši čak 4.526 glasova (tj. 16 mandata), iako je izlaznost bila manja nego pre četiri godine (tada 62,49 posto, sada 57,04 posto).

Tokom kampanje demokrate i sam predsednik opštine Zoltan Bilicki kao prioritetan zadatak za naredni period označili su smanjenje nezaposlenosti i realizaciju započetih kapitalnih investicija u ađanskoj opštini. U intervjuu za „Mađar so“, Bilicki je istakao značaj daljeg pružanja neposredne finansijske pomoći zemljoradnicima, kojima isto tako treba omogućiti i korišćenje i uzimanje u zakup državnih zemljišta. Što se tiče kapitalnih investicija, Bilicki je nabrojao sledeće: završetak radova na magistralnom putu do Mola i na obilaznici Ada–Mol, izgradnja kanalizacijske mreže na celoj teritoriji opštine i potpuna obnova škola.

Čaba Presburger

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga