Abazović: Region i dalje u rukama etnopreduzetnika

“I dalje su sveprisutne i brižno gajene politike poricanja u regiji kojom vlada zlokobna tišina”

27. maja 2016

Sociolog Dino Abazović iz Sarajeva ocenio je danas da su društva u državama nastalim raspadom Jugoslavije i dalje u rukama “etnopolitičkih preduzetnika”, koji neprestano ponavljaju iste nacionalističke mitove, a proceš suočavanja s prošlošću izostaje.

“I dalje su sveprisutne i brižno gajene politike poricanja u regiji kojom vlada zlokobna tišina”, rekao je Abazović na Međunarodnoj konferenciji Mostovi medijskog obrazovanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, suočavanje s prošlošću nije politički prioritet u regiji, iako je taj proceš veoma važan zbog društvenih promena.

“Suočavanje s prošlošću je od vitalne važnosti upravo zbog društvenih promena, kako bismo povratuli sposobnost razlikovanja šta je ispravno a šta nije, šta je pravedno a šta je nepravedno”, rekao je Abazović.

On je pohvalio iniciijativu za formiranje Regionalne komisije za žrtve (REKOM), ali je rekao da je REKOM interesantan kao proces a ne kao cilj.

“Naša društva moraju naći autentičan izraz za komisiju za istinu i pomirenje, ukoliko žele da je formiraju, a ne da prenose direktno tuđa iskustva”, naveo je Abazović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga