A. MEDISON: Ženski trbuh – plemenski resurs

Tribalisti smatraju da opstanak kolektiva ima prednost u odnosu na interese pojedinca, čija je dužnost da, rađajući što više dece, doprinosi poboljšanju brojčanog stanja nacije

04. feb 2013

Demografija je omiljena igračka svih ovdašnjih tribalista. Pre neki dan, na sajtu Vajdasag Ma, objavljena je vest da Nacionalni savet Mađara namerava ozbiljno da se pozabavi pitanjem nataliteta. Pošto broj Mađara opada, potrebno je, po rečima Tamaša Korheca, afirmisati brak, majčinstvo, roditeljstvo i porodicu. Naročito onu mnogobrojnu.

Imaju li nacionalni saveti, mađarski ili bilo koji drugi, ikakve nadležnosti u oblasti demografije? Odgovor je – nikakve. Hoće li pojedinac stupiti u brak i u njemu imati dece, to je njegova, a ne stvar nacionalnog saveta. Tribalisti, međutim, smatraju da opstanak kolektiva ima prednost u odnosu na interese pojedinca, čija je dužnost da, rađajući što više dece, doprinosi poboljšanju brojčanog stanja nacije.

Nisam siguran da utapanje pojedinca u kolektiv može preokrenuti demografske trendove, braku povratiti važnost, a materinstvu značaj; mnim da će to još više ojačati predmoderne tribalne elemente, koji u ženi vide funkciju, a u ženskom trbuhu strateški plemenski resurs. U cilju opstanka zajednice taj resurs, onda, nikako ne treba prepustiti individualnoj volji na upravljanje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga