A. MEDISON: Ćirilica i drugi demoni

Srpska ćirilica se, dramatizuju ovdašnji alfabet talibani, povlači pred hrvatskom latinicom, pa Srbima preti, s jedne strane, „rasćiriličavanje“ i, s druge strane, nestajanje

11. nov 2012

Ponovo smo u ratu – ovoga puta za očuvanje srpskog pisma. Srpska ćirilica se, dramatizuju ovdašnji alfabet talibani, povlači pred hrvatskom latinicom, pa Srbima preti, s jedne strane, „rasćiriličavanje“ i, s druge strane, nestajanje. Opasnost ne dolazi samo od hrvatske latinice, nego i od mrskog Statuta Vojvodine. Dok latinica služi „okupaciji jezika“, Statut razdvaja i „razdržavljuje“ Srbe. Oni Srbi koji se danas libe da koriste ćirilicu, sutra će zatajiti svoj nacionalni identitet, a već prekosutra će postati pripadnici nove i izmišljene nacije. Vojvođanske.

Ni hrvatska latinica, ni vojvođanski separatisti ne bi mogli ćirilicu dovesti u opasnost da im u tome, dociraju talibani, nisu pomagali srpski lingvisti. Umesto da vrate Srbe i srpski jezik prirodnom jednoazbučju, oni su horski pevali o „ravnopravnosti pisama“, „bogatstvu dvoazbučja“ i „srpskoj privilegiji na dva pisma’. Posledice su duboko traumatizirajuće – srpska ćirilica je pred zatiranjem, nacionalni identitet bledi, a Srbi se demografski krune.

Svemu tome se, naravno, mora stati na put. Da bi „desetovekovni rat za ćirilicu“ bio dobijen, ćirilica mora, veruju talibani, biti snažno poduprta državnim autoritetom. Da li je državna protekcija pogodno sredstvo za očuvanje srpskog pisma ili bi se u tome pre trebalo osloniti na slobodu?

Svaki put kada pišu pismo, šalju telegrame ili ispunjavaju razne formulare Srbi biraju jedan od dva alfabeta. U tom uvek iznova ponavljanom plebiscitu u igri su slobodna volja i pravo izbora svakog pojedinca, a ne, kako talibani podmeću, tajni scenariji, opskurne zavere i kulturni rat. Podupirati državnim autoritetom ćirilicu znači ograničavati pravo pojedinca da slobodno komunicira na pismu po svom izboru. Umesto da protežira ćirilicu, bilo bi uputnije zahtevati od države da svoju ulogu ograniči samo na to da, preko obrazovnog sistema, omogući pojedincima da nauče oba alfabeta. Koje će pismo oni nakon toga koristiti, to mora biti i ostati isključivo stvar njihovih ličnih preferencija. Ne sumnjam da bi ovakvo, u suštini liberalno rešenje, još više uznemirilo ovdašnje talibane i pojačalo apokaliptični ton u njihovoj retorici. No, od mrzitelja slobode drugačije se ponašanje ne može ni očekivati.

(Tekst preuzet sa http://toorboolencija.wordpress.com)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga