A 11: Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Srbije zbog postupanja prema Romima

"U Srbiji postoje najmanje 583 neformalna romska naselja, a u skoro skoro 40 odsto tih naselja kuće nisu priključene na vodovodnu mrežu, što znači da najmanje 25.000 Roma i Romkinja u Srbiji živi bez vode"

22. apr 2020

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak za izricanje privremene mere Srbiji zbog opasnosti od povrede prava na život i zabrane nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima koji žive u neformalnom naselju Čukarička šuma u Beogradu, saopštila je danas Inicijativa za ekonomska i ljudska prava A 11.

“U tom naselju stanuje 70 romskih porodica koje su od 1999. godine, kada su izbegle sa Kosova, prepuštene same sebi, bez ikakvih uslova za život – bez vode, struje i organizovanog odnošenja smeća, okružene šumom, odnedavno u društvu pacova. U uslovima pandemije korona virusa, kada se na sve građane apeluje da pojačanom higijenom utiču na usporavanje širenja zaraze i zaštite sebe i svoje porodice, nekoliko stotina ljudi koji ovde žive nemaju nikakvu mogućnost za to”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je Inicijativa A 11 više puta apelovala na Vladu Srbije da hitno preduzme mere za zaštitu najugroženijih, a da je potom podnela zahtev za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava protiv Srbije.

“Evropski sud je postupio po ovom zahtevu odmah i pokrenuo postupak protiv Srbije, čime je jasno potvrđeno da stanje u ovom naselju i izostanak reakcije nadležnih, prestavljaju ozbiljan i realan rizik da dođe do nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima iz ovog naselja i do povrede njihovog prava na život”, piše u saopštenju.

Inicijativa A 11 je navela da u Srbiji postoje najmanje 583 neformalna romska naselja, a u skoro skoro 40 odsto tih naselja kuće nisu priključene na vodovodnu mrežu, što znači da najmanje 25.000 Roma i Romkinja u Srbiji živi bez vode.

Podsetili su i da su 20. marta, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i pojedinim stručnjacima u oblasti socijalnih prava, pripremili predlog mera za zaštitu najugroženijih tokom borbe protiv korona virusa i prosledila ga Vladi Srbije, ali ona nije odgovorila na taj predlog mera.

“U međuvremenu, stanje u neformalnim romskim naseljima na ivici je humanitarne katastrofe, a posebno su ugroženi Romi koji su raseljeni sa Kosova. Bez dovoljno prihoda, bez mogućnosti da obavljaju poslove u neformalnoj ekonomiji, bez struje, vode, zaštitne opreme i adekvatnih informacija o merama za sprečavanje korona virusa, Romi i Romkinje prepušteni su sami sebi i zavise uglavnom od humanitarne pomoći koju im povremeno obezbeđuju organizacije civilnog društva”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da je u uslovima vanrednog stanja Evropski sud za ljudska prava praktično jedina instanca kojoj građani Srbije mogu da se obrate radi zaštite svojih prava.

“Pokretanje postupka za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava podsetnik je Vladi Srbije da ne može više zanemarivati desetine hiljada najugroženijih, posebno pogođenih pandemijom”, piše u saopštenju za javnost.

Inicijativa A 11 je izrazila očekivanje da Vlada Srbije neće čekati pokretanje novih postupaka povodom stanja u drugim naseljima, već da će hitno preduzeti korake radi zaštite Roma i Romkinja koji žive u neformalnim naseljima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga