Čanak: Sedam meseci bruke – Šešelju još nije oduzet poslanički mandat

"Šešelj više nije narodni poslanik, već osuđeni ratni zločinac"

19. nov 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je danas kao “bruku” to što lideru radikal Vojislavu Šešelju još uvek nije oduzey poslanički mandat, iako je pravosnažno osudjen za ratne zločine.

“I posle sedam meseci u Skupštini Srbije i dalje sedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kojem i dalje nije oduzet poslanički mandat. Na taj način se urušava ugled parlamenta, ali i države u celini, a vrlo verovatno to nije bez uticaja i na tempo njenih evropskih integracija”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je 13. aprila uputio zahtev Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice, kako bi parlamentu bilo predloženo da Šešelju konstatuje prestanak poslaničkog mandata, a sedam dana kasnije, taj zahtev je dopunjen tako što je na skupštinskoj pisarnici predao i presudu Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravnog naslednika Haškog tribunala, koje je osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina.

Dodao je da nakon te presude Šešelj više nije narodni poslanik, već osuđeni ratni zločinac.

“Podsećam na to da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci. Smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke”, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, ignorisanje te činjenice i kršenje zakona kako bi se sačuvao Šešeljev poslanički mandat “veliki je skandal i ljaga na obrazu parlamenta”, što narušava ugled Srbije kao pravne države i potkopava poverenje građana u pravosuđe i državne institucije uopšte.

Vojislav Šešelj je osuđen za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga