- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Uvesti crnogorski u škole u Srbiji

Crnogorska nacionalna zajednica će po formiranju Nacionalnog saveta te manjine u Srbiji zatražiti da se crnogorski jezik izučava i u školama u Srbiji, kao izborni predmet, izjavio je danas predsednik Crnogorske partije u Srbiji Nenad Stevović.

„Nakon formiranja nacionalnog saveta, tražićemo da crnogorski jezik uđe i u srpsku prosvetu, kao jedan od izbornih predmeta, tamo gde za to postoji potreba“, rekao je Stevović agenciji Beta.

On je ponovio zahtev predsedniku Srbije i lideru Dedmokratske stranke (DS) Borisu Tadiću da iskoristi svoj uticaj i da pomogne da crnogorski jezik postane jezik u službenoj upotrebi u opštinama Kula i Vrbas, u kojima je DS na vlasti.

Poručio je Tadiću da prvo „počisti sopstveno dvorište“ i omogući poštovanje prava manjina na upotrebu jezika pa da tek onda „deli lekcije drugima“, odnosno Crnoj Gori u vezi sa uvođenjem srpskog jezika u nastavu u tamošnjim školama.

Stevović je rekao da opštine Kula i Vrbas, uprkos činjenici da su im Crnogorska partija i Udruženje Crnogoraca „Krstaš“ uputile zahtev leta 2010. godine, još nisu na dnevni red lokalnih parlamenata stavili inicijativu o uvođenju crnogorskog kao jednog od službenih
jezika.

Objasnio je da se zahtev zasniva na zakonskom preduslovu prema kom ona manjina koja čini više od 15 odsto stanovništva na teritoriji određene lokalne samouprave ima pravo da njen maternji jezik uđe u službenu upotrebu na tom području.

U vojvođanskim opštinama Vrbas, Kula i Mali Iđoš, prema popisu stanovništva iz 2002 godine, Crnogorci čine više od 15 odsto ukupnog stanovništva.

„Kula i Vrbas verovatno čekaju rezultate popisa stanovništva iz ove godine i nadaju se da će učesće Crnogoraca u stanovništvu pasti ispod 15 odsto i da onda neće morati da uvode crnogorski jezik u službenu upotrebu“, ocenio je Stevović i rekao da je ponašanje opštinskih vlasti protivzakonito i protivustavno.

On je naveo da je Skupština opštine Mali Iđoš izglasala odluku da crnogorski jezik uđe u službenu upotrebu i da tu odluku primenjuje tako što sve svoje spise i akte prevodi i na crnogorski.

Stevović je dodao da je Opština Mali Iđoš obavestila Viši sud u Subotici da je crnogorski jezik uveden u službenu upotrebu, na osnovu čega bi taj sud trebalo da raspiše konkurs za sudskog tumača na crnogorskom jeziku, što nije učinjeno.

„Viši sud to nije učinio, iako je obavezan da to uradi. Puno klipova se stavlja u točkove Crnogorcima u Srbiji koji žele da očuvaju vlastiti identitet“, ocenio je Nenad Stevović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!