Džudit Batler prva dobitnica nagrade Miladin Životić

Nagrada je nadahnuta životom i delom beogradskog filozofa i antiratnog aktiviste

16. jul 2018

Profesorica sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji Džudit Batler prva je dobitnica nagrade “Miladin Životić”, koju Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu dodeljuje od ove godine.

Džudit Batler je nagradu dobila za oblast društveno angažovane teorije, naveo je taj institut u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je nagrada nadahnuta životom i delom Miladina Životića, beogradskog filozofa koji je uspešno sintetizovao teorijsko mišljenje i intelektualni angažman.

Džudit Batler je profesorica na Odeljenju za komparativnu književnost i na Programu kritičke teorije, čiji je jedan od direktora i osnivača. Doktorirala je filozofiju na Univerzitetu Jejl 1984. godine.

Autorka je sledećih knjiga: Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity (1990), Bodies That Matter: On the Discursive Limits of “Sex”(1993), The Psychic Life of Power: Theories of Subjection (1997), Excitable Speech (1997), Antigone’s Claim: Kinship Between Life and Death (2000), Precarious Life: Powers of Violence and Mourning (2004); Undoing Gender (2004), Who Sings the Nation-State?: Language, Politics, Belonging (sa Gajatri Spivak, 2008), Frames of War: When Is Life Grievable? (2009), Is Critique Secular? (zajedno sa Talalom Asadom, Vendi Braun i Sabom Mahmud, 2009), Sois Mon Corps (2011), u koautorstvu s Katrin Malabu, Parting Ways: Jewishness and the Critique of Zionism (2012),Dispossession: The Performative in the Political (zajedno s Atenom Atanasiu, 2013), Senses of the Subject (2015).

Njena poslednja knjiga, Notes Toward a Performative Theory of Assembly, objavljena u novembru 2015. godine, predstavljena je prvi put prilikom njenog gostovanja u Beogradu.

Miladin Životić (1930-1997) bio je osnivač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i predsednik Filozofskog društva Srbije.

Bio je na čelu Građanske akcije za mir i jedan je od osnivača i lider Beogradskog kruga nezavisnih intelektualaca.

Zajedno sa ostalim pripadnicima Kruga i antiratnog pokreta, odlučno je bio protiv nacionalističke politike koja je dovela do ratova u Jugoslaviji, podržavajući moralno i politički žrtve rata, posebno one u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

(Autonomija, foto: Wikimedia

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga